Beddengoed en bedlinnen in een Deens vakantiehuis, wat neem je zelf mee?

Als je een vakantiehuis gehuurd hebt, dan zijn in de meeste gevallen dekbedden en kussens in het huis aanwezig. Bedlinnen moet je zelf meenemen, waar moet je aan denken? 

Sommige Nederlanders zullen zich erover verbazen, maar in Denemarken vind je geen tweepersoonsdekbedden. Alle bedden hebben dus eenpersoonsdekbedden, ook in de vakantiehuizen. Daarnaast bestaan de tweepersoonsbedden vaak uit 2 losse matrassen.

Familie in een vakantiehuis in Denemarken. Foto: Niclas Jessen / VisitDenmark
Familie in een vakantiehuis in Denemarken. Foto: Niclas Jessen / VisitDenmark

Dus welk bedlinnen neem je mee?

Heb je dus een vakantiehuis gehuurd, neem dan passend bedlinnen mee. Voor de dekbedden; altijd éénpersoons dekbedovertrekken. En voor de matrassen een groot (tweepersoons, voor een tweepersoonsbed) onderlaken, dat past namelijk altijd, ook als het bed uit twee matrassen bestaat.

Interieur Løvtag treehouse. Foto: Søren Larsen / VisitDenmark
Interieur Løvtag treehouse. Foto: Søren Larsen / VisitDenmark

Tip voor jouw vakantie in een Deens vakantiehuis:

Neem altijd éénpersoons dekbedovertrekken en een groot onderlaken voor de matrassen mee.

Kussens, dekbedden en matrassen zijn doorgaans in het vakantiehuis aanwezig, bedlinnen niet. Handdoeken en droogdoeken moet je ook zelf meenemen. Soms kan je een linnenpakket ter plaatse huren. Bestel dit van te voren bij het verhuurkantoor, want mocht je laat aankomen, dan ligt de sleutel voor je klaar en is er niemand om nog een linnenpakket bij te huren. Vooraf regelen dus!

In sommige linnenpakketten is ook een handdoek en een droogdoek inbegrepen. Dit verschilt per verhuurder, dus check dat bij je bestelling en neem ook altijd eigen handdoeken mee. Zeker als het strandweer is, is een extra handdoek geen overbodige luxe.

Vakantie in Nysted. Foto: Robin Skjoldborg / VisitDenmark
Vakantie in Nysted. Foto: Robin Skjoldborg / VisitDenmark

Waarom Denen onder twee dekbedden slapen

Waarom Denen onder twee dekbedden slapen en ‘wij’ Nederlanders vaak onder een tweepersoonsdekbed? Ik heb Deense vrienden gevraagd, maar niemand kon het me precies vertellen. Slaap je beter? Zijn Denen minder romantisch? Gemakkelijker met opmaken? Maar eigenlijk kan ik ook niet vertellen waarom in Nederland twee dekbedden niet overal gewoonte is. In een artikel van Joop.nl las ik verschillende verklaringen waarom in het in Denemarken gebruikelijk is om onder twee dekbedden te slapen. Hier lees je het artikel op Joop.nl.

Marlous Lub met dochter Louise

Op deze plek deel ik mijn grenzeloze liefde voor Denemarken met jullie. Het is geen verrassing dat Denemarken mijn favoriete vakantieland is. Mijn opa en oma begonnen in 1985 hun droom: een eigen reisbureau dat uitgegroeid is tot dé Denemarken Specialist van Nederland. Met Dansk wil ik het verhaal van Denemarken verder vertellen – aan iedereen die het maar horen wil. Vol insider tips, reisinspiratie, droomplekken, routes én de leukste adresjes.

Via Dansk.nl boek je voortaan bij de Deense aanbieder rechtstreeks, je betaalt ook aan hen. Ik help je de vakantieadresjes te vinden. Je betaalt niets extra, maar ik zou het wel heel fijn vinden als je via Dansk.nl reserveert, dan krijg ik namelijk een kleine vergoeding en kan ik leuke tips en inspiratie blijven delen. Wil je meer weten? Lees dan hier mijn hele verhaal.

Vi ses!
Marlous