Denemarken op de tweede plaats in de World Happiness Index 2019

Hoe doen die Denen dat toch, zo gelukkig zijn?

Noord-Jutland in Denemarken
Hygge = samen spelletjes spelen | Foto: VisitDenmark/Niclas Jessen

Het staat zwart op wit: ook dit jaar is Denemarken dé bestemming voor een vakantie vol geluk. Denemarken verovert een tweede plek op de World Happiness Report 2019. Hoe doen die Denen dat toch, zo gelukkig zijn?

Het geheim van Denemarken

Met een tweede positie in de World Happiness Index verslaat Denemarken ook in 2019 veel andere Europese landen, waaronder Nederland (plek 5) en België (plek 18). De Denen blijken niet alleen dik tevreden met hun leven, ze voelen zich bovendien vrij, veilig en gezond. En dat is bepaald geen gelukstreffer. Vanaf het allereerste World Happiness Report in 2012 behoort Denemarken tot de gelukkigste landen ter wereld. Niet zo gek, dus, dat iedereen alles wil weten over die ene magische Deense geluksformule: hygge.

Hygge = simpel(weg) genieten

Het leuke aan hygge is dat het zo heerlijk simpel is. Want gezelligheid, warmte en geluk? Dat vind je volgens de Denen vooral in de kleine dingen. In een middagje picknicken op een mooie plek in de natuur. Of een weekendje doorbrengen in een gezellig vakantiehuis met het hele gezin. Kortom, daar hoeft bepaald geen luxe vijfsterrenhotel of lange vliegreis aan te pas te komen!

Vakantie in Denemarken met hygge-garantie

Wil je meer weten over hygge? Dan kun je je natuurlijk storten op die indrukwekkende reeks boeken over dit Deense codewoord. Van Meik Wiking’s ‘Little book of Hygge’ tot Signe Johansen’s ‘How to Hygge’: allemaal geven ze toegang tot de wereld van kaarslicht en warme wollen sokken. Maar de èchte hygge? Die vind je alléén bij de bron. In een vakantiehuis aan de Westkust, bijvoorbeeld. Of in één van die traditionele Deense kro’s, waar je wordt verwelkomd met de geur van verse koffie en kaneel-snegls.

We zetten een paar locaties in Denemarken met hygge-garantie voor je op een rij.

  • In de badplaats Blåvand in West-Jutland vind je een indrukwekkende selectie vakantiehuizen, een mooi zandstrand en een paar gezellige gezinsattracties. Ideaal voor een week lang ‘hygge’ met het hele gezin.
  • Hotel Gjerrild Kro in Oost-Jutland is een typische Deense Kro met simpele kamers en een traditionele keuken.
  • Ga voor een vakantiehuis van Feriepartner op het eiland Møn. Het prachtige Møn is zó dunbevolkt dat het de allerbeste locatie is om de sterrenhemel te bekijken.
Marlous Lub met dochter Louise

Op deze plek deel ik mijn grenzeloze liefde voor Denemarken met jullie. Het is geen verrassing dat Denemarken mijn favoriete vakantieland is. Mijn opa en oma begonnen in 1985 hun droom: een eigen reisbureau dat uitgegroeid is tot dé Denemarken Specialist van Nederland. Met Dansk wil ik het verhaal van Denemarken verder vertellen – aan iedereen die het maar horen wil. Vol insider tips, reisinspiratie, droomplekken, routes én de leukste adresjes.

Via Dansk.nl boek je voortaan bij de Deense aanbieder rechtstreeks, je betaalt ook aan hen. Ik help je de vakantieadresjes te vinden. Je betaalt niets extra, maar ik zou het wel heel fijn vinden als je via Dansk.nl reserveert, dan krijg ik namelijk een kleine vergoeding en kan ik leuke tips en inspiratie blijven delen. Wil je meer weten? Lees dan hier mijn hele verhaal.

Vi ses!
Marlous