Sea War Museum Jutland vertelt wereldgeschiedenis
De locatie van het Sea War Museum in Thyborøn lag in 1916 op de eerste rij voor de grootste zeeslag in de wereldgeschiedenis. Het vond plaats op slechts 100 kilometer van de westkust van Jutland en werd bekend als de Slag om Jutland. De schepen waren vanaf het land niet te zien, maar het kanonvuur kwam als donder vanuit zee aanrollen en was te horen op de plek waar nu het museum staat. Het was de eerste en enige keer dat de Duitse High Seas Fleet en de Britse Grand Fleet met elkaar in botsing kwamen. 250 schepen en 100.000 man troffen elkaar met als enige doel elkaar te vernietigen en te doden, en de resultaten waren gruwelijk. Aan het einde van de strijd lagen 25 schepen op de bodem van de zee en 8645 zeelieden hadden hun leven verloren.
Het Sea War Museum vertelt niet alleen het verhaal van de Slag om Jutland, maar ook van vier jaar oorlog die op de Noordzee werd uitgevochten met allerlei soorten schepen, onderzeeërs en luchtschepen. Mannen vochten en stierven in de koude golven van de Noordzee en in werkelijkheid werd de oorlog hier beslist. Wie de zeeroute naar Engeland controleerde, zou ook de wereldoorlog winnen. De strijd om de Noordzee was daarom cruciaal voor de uitkomst van de oorlog.
Sea War Museum is een levend museum - altijd in ontwikkeling
Beleef een verbazingwekkende tentoonstelling over mijnen en torpedo's. Het buitengedeelte van de tentoonstelling is te zien op de binnenplaats van het museum. Andere initiatieven en donaties van nazaten zorgen steeds weer voor nieuwe elementen en verhalen in de tentoonstelling.
Herdenkingspark Slag om Jutland
In het duin voor de deur van het Sea War Museum ligt het Battle of Jutland Memorial Park - naast de plek in de Noordzee waar de slag werd uitgevochten. Het bestaat uit 26 grote granieten stenen in de vorm van de boeg van een zinkend schip. Elke steen vertelt het verhaal van een van de gezonken schepen en het aantal slachtoffers van dat schip. De reden dat er 26 stenen zijn in plaats van 25 is dat er ook mensen omkwamen op schepen die niet zonken. Deze laatste steen getuigt van zowel Duitse als Britse slachtoffers en wordt altijd gebruikt om de tragedie van de oorlog te herdenken.
Het gedenkpark vertelt niet alleen de wereldgeschiedenis op Deense bodem, maar is ook een uitstekend voorbeeld van “land art”, waarbij de zware granieten stenen opgaan in de woeste natuur van West-Jutland. De kunstenaar achter Mindeparken is beeldhouwer en schilder Paul Cederdorff.
Het museum is niet het hele jaar open, maar de openingstijden kan je op hun website terugvinden.