Vakantiehuizen Denemarken

Vakantiehuizen Denemarken

Informatie en tips voor een verblijf in een vakantiehuis

Direct naar de tips

Met meer dan 3000 gezamenlijke Deense reisdagen is Dansk de enige échte Denemarken Vakantie Specialist in Nederland, sinds 1985.

Informatie en tips vakantiehuizen Denemarken

Wat is handig om te weten als je verblijft in een vakantiehuis in Denemarken? We zetten een aantal praktische zaken en handige weetjes over Denemarken op een rij.

Lees de informatie

Aankomst

Je kunt je accommodatie meestal vanaf 16.00 uur op de dag van aankomst betrekken. In de informatie die je bij uw reisbescheiden ontvangt, kun je de exacte tijd vinden. Verwacht je pas na 18.00 uur aan te komen? Geef dit dan vóór vertrek aan ons of de receptie van je vakantiehuis door. In de meeste gevallen kan je de sleutel dan gewoon bij het sleuteladres afhalen. De sleutel ligt dan in een sleutelbox of -kast.


Vertrek

Op de dag van vertrek dien je de accommodatie meestal voor 10.00 uur te verlaten. In de informatie bij je reisbescheiden staat de exacte vertrektijd. Je levert de sleutel vervolgens op het sleuteladres in. Op het sleuteladres vindt ook meestal de verrekening van de bijkomende kosten (stroomkosten e.d.) plaats.


Stroomverbruik & waterverbruik

Bij de meeste vakantiehuizen is stroomverbruik en soms ook waterverbruik exclusief. De kosten voor stroom- en waterverbruik staan bij de omschrijving van het vakantiehuis vermeld en vaak ook apart op het huurcontract. Bij aankomst ontvang je een formulier waarop je de meterstanden bij aankomst en vertrek moet vermelden.


Borgsom

Bij de meeste vakantiehuizen moet je bij aankomst op het sleuteladres een borgsom betalen. De hoogte van de borgsom is over het algemeen afhankelijk van de grootte van de woning en de faciliteiten (sauna, whirlpool, zwembad). Je vindt de hoogte van de borgsom in de omschrijving van het vakantiehuis en meestal ook op het huurcontract. Bij de meeste vakantiewoningen wordt het stroom- en/of waterverbruik bij vertrek verrekend met de borgsom. Ook de eindschoonmaak wordt soms verrekend met de borgsom. In andere gevallen krijg je het resterende bedrag na terugkomst in Nederland teruggestort. Eventuele schade ontstaan tijdens je verblijf wordt ook met de borgsom verrekend. N.B. Meld ter plaatse direct als je bij aankomst schade aantreft die niet door jou veroorzaakt is!


Schade aan de accommodatie

Wanneer je bij aankomst of tijdens uw verblijf schade aan de accommodatie of defecten aan de inboedel aantreft, dient u dit direct te melden bij het contactadres. Ook schade of defecten ontstaan tijdens uw vakantie dient u direct te melden. Wanneer de woning bij aankomst niet schoon is dient u dit direct te melden bij het contactadres.


Eindschoonmaak

Tijdens je verblijf in een vakantiehuis of appartement wordt er niet schoongemaakt. Bij particuliere vakantiehuizen is de eindschoonmaak vaak exclusief en mag je deze zelf uitvoeren. Wanneer je een eindschoonmaak bestelt, dan betaal je de kosten meestal ter plaatse. De kosten voor eindschoonmaak zijn meestal afhankelijk van de grootte van het vakantiehuis en de faciliteiten (sauna, whirlpool, zwembad). Je vindt de kosten voor de eindschoonmaak in de beschrijving van het vakantiehuis.


Bedlinnen

Tijdens je verblijf in een vakantiehuis of appartement dien je zelf voor bedlinnen te zorgen of je kunt bedlinnen vooraf bij reservering (of via onze reserveringsafdeling) bestellen. De kosten voor bedlinnen staan aangegeven in de beschrijving van de accommodatie en dien je meestal ter plaatse te voldoen. Matrassen, dekbedden (altijd 1-persoonsdekbedden) en kussens zijn wel aanwezig.


Kinderstoel/kinderbed

Wil je een kinderbedje (campingbedje) of kinderstoel reserveren? Geef dit direct bij je boeking door. De kosten staan in de beschrijving van de accommodatie aangegeven en dienen (meestal) ter plaatse te worden voldaan. Ook wanneer een kinderbedje of kinderstoel standaard aanwezig is bij de accommodatie, wordt dit bij de beschrijving van de accommodatie aangegeven. Voor een kinderbedje moet je altijd zelf een dekentje en bedlinnen meenemen. Kinderbedjes zijn meestal geschikt voor kinderen tot 2 jaar. Het kinderbedje en de kinderstoel kan bij aankomst op het sleuteladres worden afgehaald.


Huisdieren/honden

Honden dienen altijd te zijn aangelijnd. Neem je je huisdier mee op vakantie,geef dit dan aan bij je reservering. Voor meerdere honden/huisdieren moet vooraf speciaal toestemming gevraagd worden. Soms geldt er een toeslag voor huisdieren. Honden zijn nooit toegestaan in openbare ruimtes zoals een zwembad of restaurant en mogen nooit alleen worden achtergelaten in de vakantiewoning. In het openbaar moeten honden altijd aangelijnd zijn. Op het strand mogen alleen in de periode oktober t/m maart loslopen op het strand. Er zijn door het hele land speciale ‘hondenbossen’ (hundeskov) waar honden los mogen.


Verwarming/open haard

Alle appartementen en vakantiehuizen worden elektrisch verwarmd, tenzij anders vermeld. Wanneer in de beschrijving van de accommodatie ook een open haard is vermeld, kan dit ook een houtkachel zijn. Haardhout is meestal ter plaatse, tegen betaling, verkrijgbaar.


Fietsverhuur

In sommige plaatsen kan je fietsen huren. Houd er rekening mee dat de fietsen niet altijd dezelfde kwaliteit hebben zoals dat in Nederland gebruikelijk is. Kinderfietsen en kinderzitjes zijn meestal beperkt aanwezig, het is daarom aan te raden deze zelf mee te nemen.


Parkeren

Je kunt de auto parkeren bij het vakantiehuis. In sommige gevallen direct naast het huis, maar in ieder geval op het grondstuk van de woning.


Internet

Wanneer er internet aanwezig is in de accommodatie, houd er dan rekening mee dat de snelheid vaak beperkt is en de beschikbaarheid kan niet worden gegarandeerd.


Accommodatie aangepast voor gehandicapten

Wanneer je een aangepaste accommodatie wilt reserveren, informeer dan altijd bij onze medewerkers naar de mogelijkheden. Laat ons weten welke vormen van aanpassingen van belang zijn, zodat wij je kunnen adviseren in de keuze van een accommodatie. In sommige gevallen kunnen wij ook bemiddelen in de huur van hulpmiddelen ter plaatse.


Prijsniveau/boodschappen

Een vakantie in Denemarken hoeft niet duurder uit te vallen dan een vakantie in een ander land. Het prijsniveau van levensmiddelen ligt gemiddeld ca. 5% hoger dan in Nederland. De prijs van groente is sterk afhankelijk van het seizoen, weersomstandigheden e.d. Heel populair zijn de stalletjes met groente en fruit langs de weg. Overal in Denemarken zijn kleine ‘kiosken’ die ook op zondag geopend zijn en waar u meestal brood, zuivel, groente en vlees kunt kopen. Het aanbod is vaak beperkt en het is aan te bevelen uw boodschappen in een grotere supermarkt te halen. Voordelige supermarkten zijn Netto, Rema1000, Lidl en Aldi. Bilka is een hypermarkt met (volume)aanbiedingen. (Sterke) drank en snoep is in Denemarken duurder dan in Nederland. Neem zelf hagelslag en pindakaas mee, deze producten zijn in Denemarken moeilijk verkrijgbaar. Winkels zijn meestal geopend tot 18.00 uur, op zaterdag tot 12.00 uur m.u.v. de eerste zaterdag van de maand (16.00 uur). Supermarkten zijn tegenwoordig vaak ook op zondag geopend.


Klimaat

Het klimaat in Denemarken is te vergelijken met dat van Nederland. De zomers zijn aangenaam, de winters mild. Denemarken heeft gemiddeld meer zonuren dan Nederland en dat betekent dat je in de zomer extra lang kunt genieten van het heerlijke buitenleven.


Taal

Hoewel Deens de voertaal is in Denemarken, beheersen de meeste mensen daarnaast goed Engels en/of Duits. Je kunt je hierdoor vrijwel overal verstaanbaar maken, ook als je geen woord Deens spreekt.


Reisdocumenten

Voor een verblijf in Denemarken heeft u een geldig paspoort of een geldige identiteitskaart nodig.


Seizoen

Je kunt het hele jaar door Denemarken bezoeken. Ook de winter en het voor- en najaar hebben in Denemarken hun eigen charme. Het toeristenseizoen loopt vanaf juni t/m augustus.  Ook de meivakantie is erg populair. Houd er buiten deze periodes rekening mee dat sommige bezienswaardigheden, musea en attracties gesloten zijn. Zo is LEGOLAND meestal geopend van april tot eind oktober (zie voor exacte openingstijden de informatie over LEGOLAND).


Geldzaken

Denemarken is geen Euro-land. Je betaalt in Denemarken met de Deense Kroon. Ga er niet vanuit dat je toch met Euro’s kan betalen. Over het algemeen is dit NIET het geval. Daar waar je wel met Euro’s kunt betalen, is de wisselkoers ongunstig. Wil je Deense Kronen meenemen vanuit Nederland, bestel ze dan tijdig bij de bank. In Denemarken zijn overal pinautomaten. Ook kun je in de meeste winkels en restaurants pinnen. Vraag bij de bank of je pas geschikt is voor pinnen in het buitenland. Een Deense Kroon is ongeveer € 0,14, een Euro is ongeveer DKK 7,45 (koers begin 2018).


Elektriciteit/stroom

Je kan je meegebrachte elektrische apparaten zoals telefoonopladers gewoon in Denemarken gebruiken. Een verloopstekker of transformator is niet nodig. Sommige stopcontacten beschikken over een schakelaar waarmee het stopcontact aan en uitgeschakeld wordt.


Zwemwater

Het zwemwater in Denemarken is over het algemeen van uitstekende kwaliteit. De stranden met een waterkwaliteit herken je aan de blauwe vlag. Op www.blueflag.org vind je alle stranden met een blauwe vlag in Denemarken.


Naar het strand

Sommige stranden langs de Deense Oostkust en op de eilanden Funen en Sjælland zijn kiezelstranden. Neem voor kinderen waterschoentjes mee, zodat ze volop kunnen genieten van het strand en de zee.

Lees ook

Zoeken
Marlous Lub met dochter Louise

Op deze plek deel ik mijn grenzeloze liefde voor Denemarken met jullie. Het is geen verrassing dat Denemarken mijn favoriete vakantieland is. Mijn opa en oma begonnen in 1985 hun droom: een eigen reisbureau dat uitgegroeid is tot dé Denemarken Specialist van Nederland. Met Dansk wil ik het verhaal van Denemarken verder vertellen – aan iedereen die het maar horen wil. Vol insider tips, reisinspiratie, droomplekken, routes én de leukste adresjes.

Via Dansk.nl boek je voortaan bij de Deense aanbieder rechtstreeks, je betaalt ook aan hen. Ik help je de vakantieadresjes te vinden. Je betaalt niets extra, maar ik zou het wel heel fijn vinden als je via Dansk.nl reserveert, dan krijg ik namelijk een kleine vergoeding en kan ik leuke tips en inspiratie blijven delen. Wil je meer weten? Lees dan hier mijn hele verhaal.

Vi ses!
Marlous