Topattracties voor volwassenen

Topattracties voor volwassenen

Van Deens Design tot LEGO en van Vikingsteden tot oorlogsbunkers

Alle accommodaties in de buurt van topattracties

Met meer dan 3000 gezamenlijke Deense reisdagen is Dansk de enige échte Denemarken Vakantie Specialist in Nederland, sinds 1985.

Topattracties in Denemarken voor volwassenen

Bij topattracties in Denemarken denk je al snel aan LEGO, Vikingen en lange stranden. En dat vind je er absoluut! Maar wist je ook dat de Denen gigantische zandvlaktes, krijtrotsen en bergen tot aan de ‘hemel’ hebben? Kortom, een topbestemming voor een actieve vakantie dichtbij huis!

Meer over de topattracties in Denemarken

(Tekst gaat hieronder verder)

 • Denemarken Specialist
  sinds 1985
 • De mooiste 'hyggelige'
  plekjes
 • Het leukste reisblog
  over Denemarken

Topattracties in Denemarken voor volwassenen in het kort

Voor elk wat wils!

 • Gerenommeerde kunstmusea en Deens Design
 • Zowel in de steden als op het platte land
 • Unieke topattracties midden in de natuur

Topattracties in Denemarken:
kunst en cultuur

Waar het in steden als Aarhus, Kopenhagen en Aalborg heerlijk shoppen, snacken en terrasjes pakken is, vind je ook op het platteland verrassend veel topattracties in Denemarken. Wat dacht je bijvoorbeeld van Louisiana, een kunstmuseum van wereldformaat? Het prachtig gelegen moderne gebouw ligt recht aan zee en is dé plek in Denemarken op moderne kunst uit binnen- en buitenland te bewonderen.

Nog zo’n unieke bestemming voor een dagje uit is het Tirpitz museum in het West-Jutlandse Blåvand is. Het hypermoderne museum – gebouwd in een oude oorlogsbunker – heeft verschillende exposities over de Tweede Wereldoorlog en de roerige geschiedenis van de Westkust.

Deense natuur in drie topattracties

Tijdens een vakantie in Denemarken ontdek je al snel dat het land veel meer is dan glooiende heuvels, brede zandstranden en unieke eilanden. In het Merengebied – het hart van Jutland – liggen kilometers aan diepe bossen en heldere meren op je te wachten. Beklim de Himmelbjerget (‘Hemelberg’) en je hebt een adembenemend uitzicht over dit bijzondere gebied.

Ook Råbjerg Mile is een verrassende topattractie in Denemarken. De gigantische bewegende zandvlakte is een unieke plek voor een duinwandeling. Nog zo’n wonderlijk stuk ongerepte Deense natuur vind je op het eiland Møn. De spierwitte en torenhoge krijtrotsen zijn een absolute must see tijdens een vakantie in Denemarken.

LEGO = (ook) voor volwassenen!

Goed nieuws voor LEGO fanaten. Het LEGO House in LEGO hoofdstad Billund bewijst dat je nooit te oud bent voor LEGO. Toon je bouwkunsten, maak je eigen exotische LEGO dier of bekijk 60 jaar aan LEGO geschiedenis op de tentoonstelling in dit bijzondere museum. Andere topattracties in Denemarken die minstens zo leuk zijn voor volwassenen zijn onder andere openluchtmuseum Ribe Vikingcentret, het Koldinghus en het Egeskov Slot.

Deense Nationale Parken

Met maar liefst vier nationale parken, is Denemarken een heerlijke bestemming als je van wandelen en fietsen houdt.

 • Nationaal Park Thy ligt aan de Noordwestkust van Jutland en biedt meer dan 200km2 aan duin-, heide-, en heuvellandschap.
 • Nationaal Park Mols Bjerge grenst aan de Deense Oostkust en heeft een van de meest gevarieerde landschappen van Denemarken. Het is dé plek om zeldzame plant- en diersoorten te spotten. Een kleine kanttekening: verwacht geen ‘bjerge’: het zijn hier – net als in de rest van Denemarken – echt alleen heuvels. Wel zo fijn, als je op de fiets zit!
 • Nationaal Park Waddenzee (Vadehavet) is het grootste beschermde natuurgebied van Denemarken en ligt in Zuid-Jutland. Een unieke plek om te wadlopen, vogels te spotten en op oestersafari te gaan.
 • Nationaal Park Skjoldungernes Land is het enige nationale park op Sjælland. Het is gelijk een hele bijzondere: het zit vol Vikingbegraafplaatsen, vredige bossen, bijzondere fjorden en elegante kastelen.

7x Deens UNESCO Werelderfgoed

Met zeven bezienswaardigheden op de UNESCO Werelderfgoedlijst, is er in Denemarken genoeg te bewonderen om een vakantie (of 10!) mee te vullen.

UNESCO Werelderfgoed op Sjælland

 • Kronborg Slot is het decor van Shakespeares Hamlet en ligt een uurtje ten noorden van Kopenhagen.
 • Natuurpark Dyrehavn ligt dichtbij Kronborg Slot en is een prachtig oud bos met het statige jachtslot Eremitage.
 • De krijtrotsen van Stevns Klint strekken zich maar liefst 12 kilometer uit langs de Zuidkust van Sjælland. De krijtrotsen zijn niet alleen prachtig, maar ook stokoud: ze gaan al zo’n 65 miljoen jaar mee!
 • De Domkerk van Roskilde prijkt trots uit boven deze gezellige studentenstad nabij Kopenhagen. De statige dom dient al generaties lang als laatste rustplaats van de koninklijke familie.

UNESCO Werelderfgoed in Jutland

 • De Runenstenen van Jelling liggen in Oost-Jutland en zijn een van de belangrijkste Viking monumenten van Europa.
 • Ook het stadje Christiansfeld ligt in Oost-Jutland. Hier vind je een prachtig bewaard gebleven Moravische Nederzetting uit de 18de eeuw.
 • Nationaal Park Waddenzee (Vadehavet) aan de Westkust van Jutland is één van de laatste aanwinsten op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Margrietroute dwars door Denemarken

De mooiste bezienswaardigheden van Denemarken zien en ondertussen genieten van de Deense natuur? Volg de Deense Margrietroute, de toeristische autoroute dwars door Denemarken! Je kunt de route in alle richtingen volgen en ook korte stukjes rijden. In ons Margrietrouteboekje beschrijven wij de belangrijkste attracties, bezienswaardigheden, musea en landschappen langs de route.

Meer inspiratie voor een vakantie in Denemarken

tip van onze Denemarken Specialisten

Volg in de vakantie de Deense Margrietroute, dan kom je automatisch langs de mooiste landschappen, meest knusse dorpjes en leukste attracties van het land.

In het bijbehorende Margrietrouteboekje vind je alle attracties langs de route. Leuk ter voorbereiding en inspiratie!

Adriëtte

Adriëtte

Denemarken Vakantie Specialist, Dansk.nl

Direct je vakantie in Denemarken boeken?

Welke regio je ook kiest, het barst er van de topattracties!

Alle accommodaties in de buurt van topattracties
Zoeken
Marlous Lub met dochter Louise

Op deze plek deel ik mijn grenzeloze liefde voor Denemarken met jullie. Het is geen verrassing dat Denemarken mijn favoriete vakantieland is. Mijn opa en oma begonnen in 1985 hun droom: een eigen reisbureau dat uitgegroeid is tot dé Denemarken Specialist van Nederland. Met Dansk wil ik het verhaal van Denemarken verder vertellen – aan iedereen die het maar horen wil. Vol insider tips, reisinspiratie, droomplekken, routes én de leukste adresjes.

Via Dansk.nl boek je voortaan bij de Deense aanbieder rechtstreeks, je betaalt ook aan hen. Ik help je de vakantieadresjes te vinden. Je betaalt niets extra, maar ik zou het wel heel fijn vinden als je via Dansk.nl reserveert, dan krijg ik namelijk een kleine vergoeding en kan ik leuke tips en inspiratie blijven delen. Wil je meer weten? Lees dan hier mijn hele verhaal.

Vi ses!
Marlous