Mis niks van Denemarken – rijd de Deense Margrietroute

Je wilt op autovakantie naar Denemarken, misschien reis je zelfs met een camper of caravan. Welke plekken moet je dan echt bezoeken? Waar vind je de mooiste plekjes, leukste attracties en belangrijkste historische bezienswaardigheden?

De Deense Margrietroute is een uitkomst voor iedereen die Denemarken beter wil leren kennen, maar ook voor iedereen die al jaren naar Denemarken gaat. Het is een toeristische autoroute – maar met de motor of camper kan je de route ook prima volgen – met een totale lengte van ongeveer 3.700 km. Nou denk je misschien; “zo ver wil ik helemaal niet rijden in de vakantie!”. Dat hoeft ook niet, de route loopt door heel Denemarken en je kunt gemakkelijk delen van de route rijden. Verderop in dit blog lees je meer over de Deense Margrietroute en mijn tips.

Deens landschap. Foto: Dennis Borup Jakobsen / VisitDenmark
Deens landschap. Foto: Dennis Borup Jakobsen / VisitDenmark

Hoe herken je de Margrietroute?

Je herkent de Margrietroute in Denemarken aan de bruine bordjes met een witte margriet erop. De bordjes staan meestal bij de reguliere verkeersborden en soms staat er een pijltje bij om de juiste richting te volgen.

Als je het Margrietrouteboekje bestelt, dan ontvangt je daar ook een wegenkaart van Denemarken bij (zolang de voorraad strekt) waar de route ook op staat aangegeven. In het boekje zelf vind je ook kleine kaartjes waar de route op staat. Zodra je in Denemarken bent, zal je de Margrietroutebordjes herkennen.

Margrietroute in Denemarken. Foto: VisitDenmark
Margrietroute in Denemarken. Foto: VisitDenmark

Rijden in de richting die jij wilt

De Margrietroute loopt door heel Denemarken, door alle regio’s en langs de mooiste landschappen en attracties. Je kunt de Margrietroute op elk willekeurig punt starten of eindigen en je kunt dus ook in alle richtingen de route volgen. Dat geeft je veel flexibiliteit. Als ik onderweg in Denemarken ben, rijd ik vaak een stukje Margrietroute. Dan kom ik een Margrietroutebordje tegen en volg ik spontaan een stukje van de route. Als de route te veel van mijn oorspronkelijke route afwijkt, pik ik mijn oorspronkelijke routeplan weer op. Vaak kom ik op die manier toch de mooiste landschappen tegen. En zelfs al ben ik al vaak in een bepaalde regio geweest, dan nog vind ik het heerlijk om een deel van de Margrietroute te rijden.

Lundeborg Havn. Foto: Daniel Villadsen / VisitDenmark
Lundeborg Havn. Foto: Daniel Villadsen / VisitDenmark

Praktische tips voor het rijden van de Margrietroute

  • Je kunt de route in alle richtingen rijden
  • Je kunt de Margrietroute op elk gewenst moment starten of stoppen
  • Zonder Margrietrouteboekje kan je ook gebruik maken van de Margrietroute (je hebt dan alleen geen omschrijving van de attracties, plaatsen en landschappen)
  • Heel enkel komen er in de route een smalle brug of een laag viaduct voor, houdt hier rekening mee als je met een camper reist en let goed op de borden langs de weg (die smalle bruggen of een laag viaduct aangeven)
  • De Margrietroute is geschikt in alle jaargetijden
  • Je rijdt langs attracties en musea die afwisselend zowel voor gezinnen als alleen voor volwassenen geschikt zijn – maar vaak voor beide
Kikhavn, Denemarken. Foto: Tine Uffelmann / VisitNordsjælland
Kikhavn, Denemarken. Foto: Tine Uffelmann / VisitNordsjælland

Geschiedenis van de Margrietroute in Denemarken

De Deense Margrietroute werd in 1991 door Koningin Margrete II van Denemarken in gebruik genomen. De route is genoemd naar de favoriete bloem van de Deense koningin. Sinds 1991 is de route op enkele punten gewijzigd, omdat er aanpassingen zijn geweest in wegen of omdat er belangrijke attracties bij zijn gekomen. De Margrietroute heeft een totale lengte van 3.700 km en loopt ook langs de Deense Nationale Parken en UNESCO Werelderfgoedsites. Het Margrietrouteboekje beschrijft de bezienswaardigheden langs de route, maar ook zonder het Margrietrouteboekje kan je de route prima volgen.

Camp Adventure. Foto: Daniel Villadsen
Camp Adventure. Foto: Daniel Villadsen

Bestel het Margrietrouteboekje

Het Margrietrouteboekje is in 2016 voor het laatst uitgegeven en is op dit moment (2021) in herdruk. De verwachting is dat het boekje begin juli 2021 weer beschikbaar is. Je kunt het Margrietrouteboekje hier bestellen.

Door de situatie rondom corona is een nieuwe uitgave van het Margrietrouteboekje vertraagd. De route is sinds 2016 echter vrijwel niet aangepast en de meeste bezienswaardigheden zijn ongewijzigd. Enkele belangrijke bezienswaardigheden die nog niet in het Margrietrouteboekje staan zijn:

Meer Almindsø bij Silkeborg. Foto: Mads Gregersen / VisitDenmark
Meer Almindsø bij Silkeborg. Foto: Mads Gregersen / VisitDenmark

Wat kan je verwachten als je de Margrietroute rijdt?

Rustige landweggetjes (vrijwel nooit snelwegen), mooie landschappen, bekende en minder bekende attracties, musea, knusse stadjes en dorpjes. Als je de Margrietroute rijdt zie je echt het mooiste van Denemarken. Het fijne is dat je zomaar even een stukje kunt rijden. Vaak zijn het wegen waar je navigatie je nooit langs zou sturen. Zeker als je geen haast hebt, zoals tijdens de vakantie is de Margrietroute ideaal.

En mijn favoriete deel van de Margrietroute? Als ik moet kiezen toch het deel in het Deense merengebied rondom de meren bij Silkeborg en Skanderborg en naar de Himmelbjerget. Dat is waarschijnlijk omdat ik in die omgeving als kind elk jaar kwam en me daar erg op mijn gemak voel. Maar de route op Funen is ook een aanrader en die op Møn… Ach, eigenlijk is de hele Margrietroute mooi! Ik zou zeggen, rijd eens een stukje en beleef het zelf! Veel plezier alvast!

Marlous Lub met dochter Louise

Op deze plek deel ik mijn grenzeloze liefde voor Denemarken met jullie. Het is geen verrassing dat Denemarken mijn favoriete vakantieland is. Mijn opa en oma begonnen in 1985 hun droom: een eigen reisbureau dat uitgegroeid is tot dé Denemarken Specialist van Nederland. Met Dansk wil ik het verhaal van Denemarken verder vertellen – aan iedereen die het maar horen wil. Vol insider tips, reisinspiratie, droomplekken, routes én de leukste adresjes.

Via Dansk.nl boek je voortaan bij de Deense aanbieder rechtstreeks, je betaalt ook aan hen. Ik help je de vakantieadresjes te vinden. Je betaalt niets extra, maar ik zou het wel heel fijn vinden als je via Dansk.nl reserveert, dan krijg ik namelijk een kleine vergoeding en kan ik leuke tips en inspiratie blijven delen. Wil je meer weten? Lees dan hier mijn hele verhaal.

Vi ses!
Marlous