Welke plek in Denemarken móet je in 2022 bezoeken volgens de New York Times?

New York Times bracht onlangs een lijst uit met plekken die je niet mag missen in 2022. De lijst met 52 highlights op de wereld waar reizigers kennis kunnen maken met meer ‘verantwoord’* toerisme. En op plek 27 van die lijst ’52 Places for a Changed World’ staat Thy in Denemarken!

Stenberg, Nationaal Park Thy. Foto: Mette Johnsen / VisitDenmark
Stenberg, Nationaal Park Thy. Foto: Mette Johnsen / VisitDenmark

Nationaal Park Thy

Thy? Zeker, Nationaal Park Thy. Je spreekt het uit als thuu. Het is het oudste Nationaal Park van Denemarken en het heeft een ongerept duinlandschap, prachtige bossen en kleine kustdorpjes. Je kunt er heerlijk wandelen en fietsen en als je goed oplet zie je er herten, zeehonden, adelaars en kraanvogels. Je kunt er ook op zoek naar paddenstoelen zoals eekhoorntjesbrood en cantharellen en naar bessen als veenbessen, bramen en bosbessen. Let natuurlijk wel goed op, het is niet aan te raden paddenstoelen uit de natuur te eten als je niet zeker bent over wat je eet!

Bessen uit de natuur Richard Clark
Bessen uit de natuur. Foto: Richard Clark / VisitDenmark

Thy door New York Times

New York Times schrijft over de stille duinen van Thy, maar ook over de enorme windturbines – wil je meer weten over duurzame energie, bezoek dan het bezoekerscentrum in Østerild. Maar ook over de ruige kust, Cold Hawaii (!) en de gevarieerde natuur. En natuurlijk over lokale lekkernijen, zoals verse vis en lokaal gebrouwen bier, bijvoorbeeld van Thisted Bryghus.

Tip: bezoek het bezoekerscentrum van Nationaal Park Thy in Nørre Vorupør dat van buiten mooi opgaat in het landschap en je waar binnen alles leert over de flora en fauna van het Nationaal Park.

Klitmøller Strand, Nationaal Park Thy. Foto: Mette Johnsen / VisitDenmark
Klitmøller Strand in Nationaal Park Thy. Foto: Mette Johnsen / VisitDenmark

Cold Hawaii

Bij surfers is Thy (meestal) niet bekend vanwege de mooie natuur, maar vooral vanwege de hoge golven. Het strand en de zee bij Klitmøller zijn mateloos populair bij kitesurfers en surfers. Deze omgeving biedt perfecte omstandigheden om dat de krachtige stroming vaak voor hoge golven zorgt. Deze regio staat daarom ook bekend als Cold Hawaii. In 2019 werd er zelfs een World Cup gesurft.

Cold Hawaii, Klitmøller, Nationaal Park Thy. Foto: Mette Johnsen / VisitDenmark
Cold Hawaii bij Klitmøller. Foto: Mette Johnsen / VisitDenmark

Hemelse sterren

Nationaal Park Thy staat ook bekend om de prachtige nachten. Er zijn verschillende shelters in het park waar je het jaar rond kunt overnachten in de buitenlucht. Onvergetelijk, zeker als de nacht helder is en je kunt genieten van de prachtige sterrenhemel! En wie weet hoor je een wolf huilen, want in Nationaal Park Thy worden af en toe wolven gespot… Ga jij dit avontuur aan?

National Park Thy. Foto: Ruslan Merzlyakov / VisitDenmark
Een nacht in National Park Thy. Foto: Ruslan Merzlyakov / VisitDenmark

Hoogste windturbine ter wereld

In bezoekerscentrum Østerild kom je alles te weten over de hoogste windturbine ter wereld. Deze mega-windmolen staat in Nationaal Park Thy en heeft een hoogte van 271 meter en een spanwijdte van 216 meter! Deze turbine kan voor maar liefst 18.000 woningen stroom opwekken. Op dit moment is het Østerild testcentrum in Nationaal Park Thy de enige plek ter wereld waar windturbines van dit formaat getest worden, bijzonder dus!

Margrietroute

Rijd je tijdens je vakantie de Deense Margrietroute in noordoost Denemarken? Dan is de kans groot dat je langs Nationaal Park Thy rijdt. De Margrietroute voert slechts deels door het Nationaal Park, omdat grote delen (en de mooiste delen) niet met de auto bereikbaar zijn. Ik raad je aan de Margrietroute naar Nørre Vorupør te volgen en (bijvoorbeeld vanuit het bezoekerscentrum) een wandeling te maken en het mooie gebied te verkenen.

 

Dit blog heb ik geschreven naar aanleiding van de lijst ‘52 Places for a Changed World‘ van New York Times.  

*Bijvoorbeeld weg van massatoerisme, plekken met aandacht voor dierenbescherming en natuurbescherming of waar veel aandacht is voor lokale producten.

Marlous Lub met dochter Louise

Op deze plek deel ik mijn grenzeloze liefde voor Denemarken met jullie. Het is geen verrassing dat Denemarken mijn favoriete vakantieland is. Mijn opa en oma begonnen in 1985 hun droom: een eigen reisbureau dat uitgegroeid is tot dé Denemarken Specialist van Nederland. Met Dansk wil ik het verhaal van Denemarken verder vertellen – aan iedereen die het maar horen wil. Vol insider tips, reisinspiratie, droomplekken, routes én de leukste adresjes.

Via Dansk.nl boek je voortaan bij de Deense aanbieder rechtstreeks, je betaalt ook aan hen. Ik help je de vakantieadresjes te vinden. Je betaalt niets extra, maar ik zou het wel heel fijn vinden als je via Dansk.nl reserveert, dan krijg ik namelijk een kleine vergoeding en kan ik leuke tips en inspiratie blijven delen. Wil je meer weten? Lees dan hier mijn hele verhaal.

Vi ses!
Marlous