10 herfstvakantie tips voor jouw vakantie in Denemarken

Herfst in Denemarken. Foto: Christian Faber
Herfst in Denemarken. Foto: Christian Faber

Ga je in de herfstvakantie naar Denemarken? En vraag je je af wat er allemaal te doen is in de herfstvakantie? Meer dan genoeg! Hieronder mijn tips op een rijtje voor een geslaagde herfstvakantie in Denemarken. 

De Denen hebben dit jaar (2021) herfstvakantie in de periode 16 t/m 24 oktober dat betekent dat de herfstvakantie in Denemarken samenvalt met de vakantie in de regio’s noord en midden in Nederland. Dat heeft als voordeel dat er in deze periode veel georganiseerd wordt en dat de attracties op volle toeren draaien. Let wel op: vanaf 24 oktober zijn sommige attracties beperkt geopend en vanaf 31 oktober zijn sommige attracties helemaal gesloten. In november is LEGOLAND bijvoorbeeld alleen in de weekenden geopend. Check dus altijd de openingstijden!

Mijn herfstvakantie-tips

In de eerste week van de herfstvakantie (16-24 oktober 2021) zijn er dus volop activiteiten. Maar ook voor de week erna is er nog voldoende te zien en te beleven. Hieronder lees je mijn herfstvakantie-tips:

1. Halloween-sfeer in de attractieparken

LEGOLAND, Givskud Zoo, Djurs Sommerland, Fårup Sommerland… alle attracties zijn in halloween-sfeer. Hieronder enkele van de leukste uitjes: 

Halloween in LEGOLAND

Heel LEGOLAND is versierd met pompoenen en spannende Halloween-figuren. Dus ben je bang voor spinnen, vleermuizen en ander gespuis… Er zijn speciale activiteiten, zoals een pompoenen-jacht in de LEGO winkel en je kunt je griezelig laten schminken. De meeste activiteiten zijn in de periode 16-24 oktober, maar de decoraties blijven in ieder geval tot eind oktober. Extra feestelijk. 

Tickets met korting voor LEGOLAND vind je via de link op deze pagina. Meer informatie over Halloween in LEGOLAND vind je hier

Halloween in LEGOLAND. Foto: LEGOLAND Billund Resort
Halloween in LEGOLAND. Foto: LEGOLAND Billund Resort

Halloween in LEGO House 

In LEGO House wordt Halloween de hele maand oktober gevierd met allerlei griezelige bouwprojecten. LEGO House is in oktober de meeste griezelige playdate van de vakantie! Ben je een klein monster en kom je verkleed naar LEGO House, dan krijg je een leuk kadootje. 

Voor ouders met kleine kinderen: Halloween in LEGO House wordt vooral gevierd met decoraties en activiteiten zoals het zoeken van een LEGO spookje in een bouwwerk. Dus geen enorm griezelige taferelen. 

Tickets met korting voor LEGO House vind je via de link op deze pagina. Meer informatie over Halloween in LEGO House vind je hier.

Halloween in LEGO House. Foto: LEGO House
Halloween in LEGO House. Foto: LEGO House

Halloween in Givskud Zoo

Ook in Givskud Zoo wordt Halloween gevierd. Daar besteden ze van 16 t/m 24 oktober extra aandacht aan de nachtelijke jagers, zoals wolven en vleermuizen. Je ontdekt hoe deze nachtdieren hun prooi vinden, maar er is ook een plek even lekker te kleuren. Kleine onderzoekers kunnen een uilenbal uitpluizen en met een vergrootglas misschien wel de botjes van een prooidier vinden. Ook kun je je eigen zintuigen in het donker testen en er zijn dagelijks leuke wedstrijden waar je aan mee kunt toen. 

Meer informatie over de herfstvakantie-activiteiten en tickets voor Givskud Zoo vind je hier.

Halloween in Givskud Zoo. Foto: Givskud Zoo
Halloween in Givskud Zoo. Foto: Givskud Zoo

2. Uitwaaien op het strand

Denemarken heeft ongeveer 7000 km kustlijn, van brede zandstranden tot smalle kiezelstranden en zelfs rotskust op het eiland Bornholm. En omdat er zoveel kust is, ben je nooit meer dan 70 km van het strand verwijderd, waar je ook in Denemarken bent. Ideaal dus voor een strandwandeling. Lekkere warme kleding aan, laarzen en een picknickmand en je bent klaar voor een heerlijke stranddag. En wist je dat je op sommige plekken in Denemarken zelfs met de auto het strand op mag? Echt een belevenis! 

Met de auto het strand op is langs de westkust bijvoorbeeld toegestaan op het eiland Rømø, bij Vejers Strand en tussen Blokhus en Løkken in het noorden.

Met de auto op het strand. Foto: Niclas Jessen
Met de auto op het strand. Foto: Niclas Jessen

3. Op Trollenjacht

Denen zijn gek op trollen. Zelfs de trollen in de film Trolls zijn gebaseerd op een Deense trol. Je vindt deze leuke figuurtjes dus overal in Denemarken. En sinds een paar jaar duiken overal in Denemarken ook de gigantische trollen van kunstenaar Thomas Dambo op. Je vindt ze vaak op de mooiste plekken midden in de natuur. Superleuk om er op uit te gaan in de herfstvakantie en trollen te spotten. Waar je de trollen vindt? Klik op deze kaart en de trollenjacht kan beginnen! 

Trollenbos

Heb je alle trollen van Thomas Dambo gevonden, dan is Troldeskoven misschien wel je volgende uitje. Je vindt het bos in Rold Skov, een van de grootste bosgebieden van Denemarken. De naam van dit bos is letterlijk ‘trollenbos’ en het bos heeft de naam vanwege de mysterieuze vormen van de bomen. Denen ‘geloven’ dat er trollen in dit bos wonen, maar ik heb ze nog nooit ontdekt… Meer informatie over het trollenbos vind je hier.

Bjarke Cirkelsteen door Thomas Dambo. Foto: Daniel Rasmussen
Bjarke Cirkelsteen door Thomas Dambo. Foto: Daniel Rasmussen

4. Volop indoor attracties

Ik kan niet ontkennen dat het, net als bij ons, ook wel eens slecht weer is in de herfstvakantie. Gelukkig zijn er in dan tal van indoor activiteiten mogelijk. Denk maar aan LEGO House, deze overdekte attractie is echt perfect voor regenachtige dagen. Denk er wel aan dat je voor LEGO House vooraf tickets moet bestellen, maar dit kan ook als je al in Denemarken bent. Tickets met korting voor LEGO House vind je hier

Nog meer indoorattracties

En natuurlijk zijn er nog heel veel andere attracties te bedenken, wat denk je van Nordsøen Oceanarium, Egeskov Slot, Moesgaard Museum, indoorspeeltuin Jump a Lot of een fijn binnenzwembad. Maar ook een van de vele overdekte winkelcentra zijn bij slecht weer een leuk uitje. De grootste overdekte winkelcentra vind je bij de steden, zoals Borgen bij Sønderborg, Kolding Storcenter bij Kolding, BROEN shoppingcenter bij Esbjerg, Bruuns Galleri in Aarhus en natuurlijk diverse winkelcentra in en om Kopenhagen.

Green Zone LEGO House. Foto: LEGO House
Green Zone LEGO House. Foto: LEGO House

5. Klimmen en klauteren

De Denen zeggen altijd “slecht weer bestaat niet, alleen slechte kleding”… Warme kleding en stevige schoenen aan en gaan. Er zijn verschillende plekken in Denemarken waar klimmers en klauteraars zich helemaal uit kunnen leven, zoals klimparken als Gorillapark (in Vejle en Svendborg) of de GoMonkey klimparken in bijvoorbeeld Kolding, Odense en Kopenhagen. 

Prachtige vergezichten

Maar ook voor de minder geoefende klimmers of sportievelingen zijn er mogelijkheden om te genieten van het mooie uitzicht bijvoorbeeld. Marsk Tower is een nieuwe uitzichttoren die sinds augustus geopend is. Marsk Tower vind je in zuid-Jutland en eenmaal boven heb je een prachtig uitzicht over Nationaal Park de Waddenzee. Op Sjælland, het eiland waar Kopenhagen op ligt, vind je Camp Adventure. Naast een mooi klimpark is hier ook een uitzonderlijk mooie uitzichttoren waardoor je de weide omgeving kunt zien. Prachtig als de bomen in de omgeving mooie herfstkleuren aannemen. Beide klimtorens (Marsk Tower en Camp Adventure) zijn ook toegankelijk voor rolstoelgebruikers. 

En mocht je nog niet uitgeklommen zijn, langs de westkust zijn diverse vuurtorens die je kunt beklimmen. Gegarandeerd mooi uitzicht (behalve bij dichte mist 😉)

Marsk Tower. Foto: Marsk Camp, Mette Berg
Marsk Tower. Foto: Marsk Camp, Mette Berg

6. Volg de Deense Margrietroute

Wil je Denemarken echt ontdekken, volg dan de Margrietroute. Dat is een toeristische autoroute die je langs de mooiste plekken van Denemarken voert. De route staat aangegeven langs de weg met bruine bordjes met een Margriet er op. En je kunt dus op elk moment, ook als je bijvoorbeeld op de terugweg van een dagje uit bent, een stukje van de route rijden. Ideaal om de omgeving van je vakantieverblijf te verkennen. En onderweg ontdek je de leukste stadjes en dorpjes die in de herfstvakantie allemaal in halloween- (en een beetje kerst) sfeer zijn. Meer informatie over de Margrietroute vind je hier.

Route door Denemarken. Foto: Daniel Overbeck VisitNordsjælland
Route door Denemarken. Foto: Daniel Overbeck VisitNordsjælland

7. Tsjoeke tsjoeke tsjoek… met de stoomtrein

Ben je gek op treinen, dan kan je meerdere plekken in Denemarken een ritje met een stoomtrein maken. Vaak rijden de treinen alleen in het zomerseizoen, maar in de herfstvakantie (van de Denen, 16-24 oktober 2021) zijn vaak ook nog een paar ritjes ingepland. Echte liefhebbers komen helemaal aan hun trekken in het Jernbanemuseet in Odense, dit is het nationale treinmuseum en ook in de Deense herfstvakantie vinden hier allerlei leuke activiteiten plaats. Op midden Jutland vind je de Veteranbanen Bryrup-Vrads, een stoomtreintje dat door het heuvelachtige landschap van het merengebied rijdt. En in het weekend van 16 en 17 oktober rijdt er een stoomtrein van Kopenhagen naar Rungsted en terug. Ook een mooie rit. Fúúúúút, allemaal instappen!

Veteranban Vrads Station. Foto: Christoffer Nonbo
Veteranban Vrads Station. Foto: Christoffer Nonbo

8. Schatzoeken

Nieuwe dingen en plekken ontdekken, zonder dat je weet waar je naar toe gaat? Dan is geocaching een aanrader. Alles wat je nodig hebt is een GPS en goede zin. De Deense geocaching ‘schatten’ zijn vaak verstopt op mooie historische plekken in een waterdichte doos met een logboek en diverse kleine schatten. Meer informatie vind je hier

Het Deense goud

Houd je van meer back-to-basic, ga dan eens op zoek naar barnsteen, ook wel Amber genoemd. Dit ‘Deense goud’ kan je vinden op de stranden van de Deense westkust. Vooral na onstuimig weer is de kans het grootst dat je barnsteen kunt vinden en zonder dat je het door hebt struin je kilometers langs de kust. Wind in de haren en snuffelen tussen het aangespoelde zeewier, de stenen en de schelpen. 

Barnsteen langs de westkust. Foto: Niclas Jessen
Barnsteen langs de westkust. Foto: Niclas Jessen

Happy Stones #knutseltip

Over stenen gesproken, wist je dat Denen er van houden om de stenen die ze op het strand vinden te beschilderen? Misschien ligt er bij jouw vakantiehuisje ook wel een stapeltje beschilderde stenen. Vaak wordt er een jaartal op gezet met een beschildering die doet herinneren aan de vakantie. Een beetje zoals de Happy Stones die ook ten tijde van corona overal in Nederland opdoken. De stenen beschilder je het best met watervaste verf of met acrylstiften (bijvoorbeeld die van Edding). #knutseltip!

Stenen schilderen
Beschilderde stenen #knutseltip

9. Sort Sol

Het najaar en ook de herfstvakantie is een goede tijd om Sort Sol (zwarte zon) te beleven. Dit natuurverschijnsel is vooral in het zuiden van Jutland bij Nationaal Park de Waddenzee en Tøndermarsken te zien. Vlak voor zonsondergang wordt de zon als het ware verduisterd door zwermende spreeuwen. De spreeuwen ‘dansen’ in grote groepen door de lucht. Als je geïnteresseerd bent is het leuk (en raadzaam) om met een gids op pad te gaan. Ook in de herfstvakantie zijn er speciale Sort Sol safari’s waarbij je met een deskundige gids op pad gaat om de dansende vogels te bekijken. Meer informatie vind je hier en bij het Vadehavscentret, het bezoekerscentrum van Nationaal Park de Waddenzee.

Sort Sol bij Tøndermarsken. Foto: Ulrik Pedersen Tøndermarsken Initiativet
Sort Sol bij Tøndermarsken. Foto: Ulrik Pedersen Tøndermarsken Initiativet

10. Hygge

En weet je wat misschien wel het allerfijnste aan de herfstvakantie in Denemarken is? Hygge! In de herfst en in de winter lijkt het in Denemarken wel hygge-hoogseizoen. Kaarsen aan, gemakkelijke kleding, lekkers op tafel, een extra blokje op de houtkachel en samen kletsen, lezen, spelletjes spelen of LEGO bouwen. Deze typisch Deense gezelligheid kan altijd, maar in de herfst is hygge extra fijn! En wil je je helemaal onderdompelen in de kunst van hygge, dan is het boek ‘Hygge – De Deense kunst van het leven’ van Meik Wiking een aanrader. Bestel het boek nu en lees het straks bij de haard in je Deense vakantiehuis, terwijl de rest de nieuwste LEGO set bouwt. Da’s pas hygge! ❤

Veel plezier!

Hygge. Foto: Niclas Jessen
Hygge. Foto: Niclas Jessen
Marlous Lub met dochter Louise

Op deze plek deel ik mijn grenzeloze liefde voor Denemarken met jullie. Het is geen verrassing dat Denemarken mijn favoriete vakantieland is. Mijn opa en oma begonnen in 1985 hun droom: een eigen reisbureau dat uitgegroeid is tot dé Denemarken Specialist van Nederland. Met Dansk wil ik het verhaal van Denemarken verder vertellen – aan iedereen die het maar horen wil. Vol insider tips, reisinspiratie, droomplekken, routes én de leukste adresjes.

Via Dansk.nl boek je voortaan bij de Deense aanbieder rechtstreeks, je betaalt ook aan hen. Ik help je de vakantieadresjes te vinden. Je betaalt niets extra, maar ik zou het wel heel fijn vinden als je via Dansk.nl reserveert, dan krijg ik namelijk een kleine vergoeding en kan ik leuke tips en inspiratie blijven delen. Wil je meer weten? Lees dan hier mijn hele verhaal.

Vi ses!
Marlous