Corona maatregelen<br>Denemarken

Corona maatregelen
Denemarken

In verband met de Omicron-variant zijn maatregelen in Denemarken aangescherpt, vanaf 27 december 2021 moeten alle reizigers een negatieve test laten zien bij binnenkomst in Denemarken. Houdt altijd de site van de autoriteiten goed in de gaten! Lees verder voor meer informatie.
- laatste update: 22/12/21 -

Corona maatregelen Denemarken

Let op: Vanaf 27 december 2021 moeten alle reizigers die vanuit EU/Schengen landen (waaronder Nederland en België) Denemarken inreizen een negatieve PCR-test (max. 72 uur oud) of een negatieve antigeen-test (max. 48 uur oud) laten zien bij binnenkomst. Dit geldt voor alle reizigers die in Denemarken arriveren, via land, over zee of op de luchthavens. Reizigers moeten in het bezit zijn van een internationaal testcertificaat.

Ben je in Denemarken en heb je klachten, laat je dan testen! Hoe dat moet, lees je hier.

Vanwege de opkomst van de omicron-variant zijn de maatregelen in Denemarken weer aangescherpt:

  • QR-code tonen in openbare gelegenheden, zoals in restaurants. Ben je niet gevaccineerd, dan moet je je laten testen voor toegang. Hoe dat werkt, lees je hier.
  • Mondkapjes in openbare ruimtes zoals winkels verplicht.
  • Momenteel gesloten: attracties, bioscopen, dierentuinen, musea en culturele instellingen. Ook zijn indoor-faciliteiten zoals zwembaden en indoorspeeltuinen van vakantieparken gesloten. Scholen zijn vooralsnog ook gesloten.
  • Restaurants en cafés zijn tot 23 uur geopend, maar mondkapjes zijn verplicht.
  • Supermarkten, winkelcentra en overige winkels zijn geopend, mondkapjes verplicht.
  • Openbaar vervoer is beschikbaar, mondkapjes verplicht.

Uiteraard kunnen hier wijzigingen of aanpassingen op komen en deze pagina wordt niet dagelijks bijgewerkt, volg daarom voor actuele informatie en informatie over toelatingseisen de site van de Deense autoriteiten

Waar wil je informatie over?

Reisadvies

De Deense grens is momenteel weer ONDER VOORWAARDEN geopend voor reizigers uit Nederland en België (EU/Schengen landen). Er is op dit moment (22 december 2021) geen quarantaineplicht na aankomst in Denemarken. Dit betekent dat je ook weer voor vakantie naar Denemarken kunt reizen. Je moet echter vanaf 27 december 2021 bij binnenkomst in Denemarken wel een negatieve PCR-testuitslag (max. 72 uur oud) of een negatieve antigeen-test uitslag (max. 48 uur oud) kunnen tonen. Door de opkomst van de Omicron-variant kunnen er snel wijzigingen optreden, kijk daarom voor actuele informatie en informatie over de toelatingseisen de site van de Deense autoriteiten. Ben je in Denemarken en heb je klachten, laat je dan testen. In mijn blog, lees je hoe je je in Denemarken gratis kunt laten testen. Ook is in Denemarken op dit moment de coronapas weer van toepassing, dat houdt in dat je je internationale QR-code moet laten zien voor toegang tot o.a. restaurants en andere openbare gelegenheden. Ben je niet gevaccineerd, dan moet je je in Denemarken laten testen voor toegang. Winkels en restaurants zijn geopend, attracties, zwembaden, dierentuinen, musea en bioscopen zijn gesloten.

Wanneer en hoe mag je naar Denemarken reizen vanuit Nederland en België?

(update 22/12/21 – dit kan wijzigen, check altijd de site van de Deense autoriteiten

Je kunt naar Denemarken reizen met een negatieve PCR-test* (max. 72 uur oud) of een negatieve antigeen-test* (max. 48 uur oud) en je coronabewijs (Digitale Corona Certificaat/QR-code) als:

  • je 14 dagen of langer geleden volledig gevaccineerd bent, of;
  • je kunt laten zien dat u hersteld bent van COVID-19, of;
  • Je negatieve PCR-test niet ouder is dan 24 uur (met officieel certificaat), of;
  • Je negatieve antigeentest niet ouder is dan 24 uur (met officieel certificaat).

Kinderen jonger dan 13 jaar hoeven niet getest te worden.
*
Een Nederlandse GGD-test volstaat niet. Je dient in het bezit te zijn van een internationaal testcertificaat (als je je laat testen bij de commerciële testinstellingen).

Reisadvies vanuit Nederland

Het reisadvies van het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken het reisadvies voor Denemarken op dit moment op geel. Bekijk het actuele reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Testen voor toegang in Denemarken

Vanaf 12 november 2021 is testen voor toegang in Denemarken weer ingevoerd. Voor toegang tot restaurants en sommige andere openbare gelegenheden moet je weer je coronapaspoort (internationale QR-code) laten zien. Ben je niet gevaccineerd, dan kun je je in Denemarken gratis laten testen voor toegang (en ook als je klachten hebt). Een coronatest in Denemarken is gratis voor toeristen, hoe dit werkt lees je in dit blog. Hier vind je de testcenters in Denemarken.

Vervoer

Vanaf 12 november 2021 is het coronapaspoort in Denemarken weer ingevoerd, volg altijd de aanwijzingen van de autoriteiten en houd de hygiëne-maatregelen in acht. Mondkapjes zijn weer verplicht in alle openbare gelegenheden. 

Vliegtuig
Wanneer je met het vliegtuig naar Denemarken reist, is het verplicht om een mondkapje te dragen. Raadpleeg ook de luchtvaartmaatschappij voor informatie over de maatregelen en eventuele gezondheidsverklaringen en/of verplichte corona-tests.

Auto 
Wanneer je met de auto door Duitsland reist geldt daar een minimale afstand van 1,5 meter en een goede handhygiëne. In Duitsland is het verplicht in alle winkels en openbare gelegenheden een FFP2-mondmasker te dragen. Specifieke regels verschillen in Duitsland per deelstaat. Meer informatie over deze maatregelen per deelstaat vindt u hier.

Veerboot (Scandlines)
Het is verplicht om gedurende de reis een mondkapje te dragen.

Openbaar vervoer
In het openbaar vervoer zijn mondkapjes verplicht.

Benodigde documenten

Bij de Deense grens zijn grenscontroles en normaal gesproken dien je daar, wanneer je in het bezit bent van de Nederlandse of Belgische nationaliteit, een geldig identiteitsbewijs of geldig paspoort te kunnen tonen. Vanwege de strengere toelatingseisen moet je nu bijvoorbeeld aan kunnen tonen dat je volledig gevaccineerd bent en vanaf 27 december 2021 een negatieve covid-test kunnen laten zien. Lees voor vertrek op de website van de Deense overheid aan welke eisen je moet voldoen om problemen bij de grens te voorkomen! 

Genoemde maatregelen gelden voor alle landsgrenzen, zowel op de wegen, op het water als op de luchthavens.

Verblijf

Vanaf 12 november 2021 is het coronapaspoort in Denemarken weer ingevoerd. Dat houdt in dat je vanaf dat moment je QR-code (internationale QR-code), vaccinatiebewijs of een negatieve test moet tonen bij binnenkomst in restaurants en andere openbare gelegenheden. Musea, attracties, bioscopen en zwembaden zijn gesloten. In Denemarken is regelmatig testen inmiddels heel gewoon geworden. De testcenters in Denemarken vind je hier. De coronatesten in Denemarken zijn gratis, ook voor toeristen! In dit blog lees je hoe je je in Denemarken gratis kunt laten testen (voor toegang of bij klachten).

Heb je vragen over de maatregelen ter plaatse, neem dan contact op met je accommodatieverschaffer.

Volg voor actuele informatie en informatie over toelatingseisen de site van de Deense autoriteiten

Het dagelijkse leven in Denemarken

Op dit moment zijn alle attracties, musea, dierentuinen, zwembaden en andere indoor activiteiten gesloten. Restaurants en winkels zijn vooralsnog wel geopend. Mondkapjes zijn verplicht en uiteraard zijn er diverse (extra) hygiëne-maatregelen. Daarnaast is voor toegang tot restaurants (en soms ook winkels) een coronapaspoort (Internationale QR-code, vaccinatiebewijs of negatieve covid-test) verplicht vanaf 12 november 2021. Ben je niet gevaccineerd, dan kan je je in Denemarken gratis laten testen en dit blog lees je hoe dit werkt. Testen is gratis voor iedereen in Denemarken, ook voor toeristen! Daarnaast worden bezoekers uiteraard verzocht de hygiëne maatregelen in acht te houden en 2 meter afstand te houden.

In het algemeen geldt ook in Denemarken: was je handen, ventileer goed, blijf thuis bij klachten en laat je testen bij klachten!

Symptomen

Vertoont je tijdens je verblijf in Denemarken symptomen die in verband staan met het coronavirus (COVID-19)? Blijf dan op je vakantieadres en bel naar de dichtstbijzijnde lokale dokterspraktijk (bereikbaar op werkdagen van 08.00-16.00 uur*). Buiten openingstijden belt u naar het landelijke noodnummer 112, dit nummer belt u ook voor acute medische hulp. Deze dienst is 24 uur bereikbaar.

*Openingstijden kunnen afwijken. Kijk voor de actuele informatie op de website van de desbetreffende praktijk. 

Lees meer over corona

Veelgestelde vragen

Lees hieronder de veelgestelde vragen over reizen en de maatregelen in Denemarken.

Welk reisadvies geldt er nu voor Denemarken?

Op dit moment (22 december 2021) is het reisadvies vanuit Nederland voor Denemarken code geel. Bekijk ook het actuele reisadvies op Nederland Wereldwijd.

Voor je naar Denemarken reist check je de laatste informatie over de maatregelen en aan welke toelatingseisen je moet voldoen te checken op de site van de Deense autoriteiten

Kan ik naar Denemarken op vakantie?

Ja, op dit moment (10 november 2021) is het mogelijk om onder voorwaarden mogelijk om naar Denemarken te reizen voor een vakantie. Er is ook geen quarantaineplicht. Wel moet je aan kunnen tonen dat je volledig gevaccineerd bent en je moet een negatieve covid-test kunnen laten zien, dit wordt bij de grens gecheckt. LET OP: deze pagina wordt niet dagelijks bijgewerkt, dus voor actuele informatie verwijzen we je naar de site van de Deense overheid.

Volg voor actuele informatie en informatie over toelatingseisen de site van de Deense autoriteiten

Wat zijn de gevolgen voor de sluiting van DFB Reizen voor mijn reservering?

In verband met de sluiting van DFB Reizen zijn alle reserveringen overgedragen aan de contractspartners. Hierover zijn alle klanten met een reservering per email ingelicht. De contractspartners behandelen de reservering volgens afspraak. Heb je een vraag over je reservering, neem dan contact op met contractspartner zoals vermeld in de overdrachtsmail en op je huurcontract of voucher.

Ik heb toegangskaarten voor LEGOLAND of GIVSKUD ZOO voor 2021 ontvangen, maar moet annuleren – waar kan ik terecht?

Heb je toegangskaarten voor LEGOLAND of GIVSKUD ZOO van DFB Reizen ontvangen voor 2021 en je kunt of wilt daar geen gebruik van maken? Stuur dan een email naar info@dansk.nl met je gegevens, je krijgt binnen een week een reactie en er wordt een passende oplossing gezocht.

Kan ik een vakantie boeken voor 2022?

Wanneer je een accommodatie boekt, zijn de voorwaarden van de desbetreffende leverancier (bijv. vakantiehuisaanbieder) van toepassing. Dit wil zeggen dat ook in geval van buitengewone omstandigheden, zoals een grenssluiting, voorwaarden van de desbetreffende leverancier van toepassing zijn. Hoewel de situatie voor het voorjaar en de zomer gunstig lijkt, is het natuurlijk onduidelijk hoe het zal verlopen en welke mogelijke regeling de desbetreffende leverancier dan wel/niet treft. Het is dus een persoonlijke afweging of je een vakantie wilt boeken of daar nog even mee wacht. Het advies is om voor het maken van een boeking te informeren naar de regels. Het is niet automatisch zo dat je de reissom (of een voucher) terugkrijgt als de grens gesloten is of als code oranje geldt.

Let op: de Deense grens is op dit moment (22 december 2021) niet gesloten voor toeristen uit Nederland en België.

Een warme groet vanuit Denemarken

Uiteraard hopen iedereen weer snel te kunnen ontmoeten in Denemarken. In de tussentijd sturen ze iedereen een warme groet. Nu nog van een afstand, maar hopelijk binnenkort van iets dichterbij.

Wijzigingen voorbehouden. Aan deze gegevens kunnen geen rechten worden ontleend.

Zoeken
Marlous Lub met dochter Louise

Op deze plek deel ik mijn grenzeloze liefde voor Denemarken met jullie. Het is geen verrassing dat Denemarken mijn favoriete vakantieland is. Mijn opa en oma begonnen in 1985 hun droom: een eigen reisbureau dat uitgegroeid is tot dé Denemarken Specialist van Nederland. Met Dansk wil ik het verhaal van Denemarken verder vertellen – aan iedereen die het maar horen wil. Vol insider tips, reisinspiratie, droomplekken, routes én de leukste adresjes.

Via Dansk.nl boek je voortaan bij de Deense aanbieder rechtstreeks, je betaalt ook aan hen. Ik help je de vakantieadresjes te vinden. Je betaalt niets extra, maar ik zou het wel heel fijn vinden als je via Dansk.nl reserveert, dan krijg ik namelijk een kleine vergoeding en kan ik leuke tips en inspiratie blijven delen. Wil je meer weten? Lees dan hier mijn hele verhaal.

Vi ses!
Marlous