Corona maatregelen<br>Denemarken

Corona maatregelen
Denemarken

Op dit moment worden Nederland en België aangemerkt als geel vanuit Denemarken gezien. Wat betekent dat?
- laatste update: 31/08/21 -

Corona maatregelen Denemarken

Let op: Op dit moment (31 augustus 2021) zijn Nederland en België vanuit Denemarken gezien geel. Het grootste verschil met ‘groen’ is dat je (wanneer je niet volledig gevaccineerd bent), binnen 24 uur een PCR test in Denemarken moet laten afnemen. Hoe je dat moet doen, lees je in mijn blog. Er is op dit moment (31 augustus 2021) geen quarantaineplicht na aankomst in Denemarken. Dat houdt in dat reizigers vanuit Nederland en België vanaf dat moment met (bewijs van) volledige vaccinatie of een negatieve PCR-test naar Denemarken kunnen reizen. Uiteraard kunnen hier wijzigingen of aanpassingen op komen en deze pagina wordt niet dagelijks bijgewerkt, volg daarom voor actuele informatie en informatie over toelatingseisen de site van de Deense politie

Waar wil je informatie over?

Reisadvies

De Deense grens is momenteel weer ONDER VOORWAARDEN geopend voor reizigers uit Nederland en België. Er is op dit moment (31 augustus 2021) geen quarantaineplicht na aankomst in Denemarken. Dit betekent dat je ook weer voor vakantie naar Denemarken kunt reizen. Je moet echter wel bij binnenkomst aan kunnen tonen dat je volledig gevaccineerd* bent of in het bezit zijn van een negatieve PCR-test.  Kijk daarom voor actuele informatie en informatie over de toelatingseisen de site van de Deense politie. Vanaf 24 juli 2021 heeft Denemarken de status van Nederland en België van groen naar geel gewijzigd op basis van de oplopende besmettingen en geel vanuit de Denen houdt onder andere in dat je een PCR-test moet laten doen, binnen 24 uur na aankomst in Denemarken. In mijn blog, lees je hoe je een gratis PCR-test in Denemarken laat doen.

*Kijk op de site van de Deense politie wat de exacte vereisten zijn. Momenteel is sprake van volledige vaccinatie + 14 dagen.

Wanneer en hoe mag je naar Denemarken reizen vanuit Nederland en België?

(update 31/08/21 – dit kan wijzigen, check altijd de site van de Deense autoriteiten

Je kunt naar Denemarken reizen met je coronabewijs (Digitale Corona Certificaat) als:

  • je 14 dagen of langer geleden volledig gevaccineerd bent, of;
  • je kunt laten zien dat u hersteld bent van COVID-19, of;
  • Je negatieve PCR-test niet ouder is dan 72 uur, of;
  • Je negatieve antigeentest niet ouder is dan 48 uur.

Kinderen jonger dan 13 jaar hoeven niet getest te worden. Na binnenkomst moet iedereen (vanaf 13 jaar) zonder volledige vaccinatie of bewijs van herstel van corona zich binnen 24 uur laten testen middels een PCR-test. 

Reisadvies vanuit Nederland

Het reisadvies van het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken het reisadvies voor Denemarken op dit moment op geel. Bekijk het actuele reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Testen voor toegang in Denemarken

Vanaf 10 september 2021 is testen voor toegang in Denemarken niet meer nodig. Tot 10 september moet je nog een bewijs van volledige vaccinatie of negatieve test laten zien voor toegang tot restaurants, musea en sommige attracties. Een coronatest in Denemarken is gratis voor toeristen, hoe dit werkt lees je in dit blog. Hier vind je de testcenters in Denemarken.

Vervoer

Vanaf 10 september 2021 komen de meeste corona-maatregelen in Denemarken te vervallen,  maar volg altijd de aanwijzingen van de autoriteiten en houd de hygiëne-maatregelen in acht. Mondkapjes zijn, ook in het openbaar vervoer, niet meer verplicht. 

Vliegtuig
Wanneer je met het vliegtuig naar Denemarken reist, is het wel verplicht om een mondkapje te dragen. Raadpleeg ook de luchtvaartmaatschappij voor informatie over de maatregelen en eventuele gezondheidsverklaringen en/of verplichte corona-tests.

Auto 
Wanneer je met de auto door Duitsland reist geldt daar een minimale afstand van 1,5 meter en een goede handhygiëne. In Duitsland is het verplicht in alle winkels en openbare gelegenheden een FFP2-mondmasker te dragen. Specifieke regels verschillen in Duitsland per deelstaat. Meer informatie over deze maatregelen per deelstaat vindt u hier.

Veerboot (Scandlines)
Het is niet meer verplicht om gedurende de reis een mondkapje te dragen.

Openbaar vervoer
In het openbaar vervoer zijn mondkapjes niet meer verplicht.

Benodigde documenten

Bij de Deense grens zijn grenscontroles en normaal gesproken dien je daar, wanneer je in het bezit bent van de Nederlandse of Belgische nationaliteit, een geldig identiteitsbewijs of geldig paspoort te kunnen tonen. Vanwege de strengere toelatingseisen moet je nu bijvoorbeeld aan kunnen tonen dat je volledig gevaccineerd bent of een negatieve covid-test kunnen laten zien. Lees voor vertrek op de website van de Deense overheid aan welke eisen je moet voldoen om problemen bij de grens te voorkomen! 

Genoemde maatregelen gelden voor alle landsgrenzen, zowel op de wegen, op het water als op de luchthavens.

Verblijf

Op dit moment (update 31 augustus 2021) is de situatie rondom corona in Denemarken goed onder controle en zijn mondkapjes niet meer verplicht, maar houdt er rekening mee dat dit bij een eventuele uitbraak kan wijzigen. Tot 10 september 2021 moet je er rekening mee houden dat voor een  bezoek aan een pretpark of bijvoorbeeld restaurant een bewijs van volledige vaccinatie of een negatieve covid-test verplicht is bij toegang. In Denemarken is regelmatig testen inmiddels heel gewoon geworden. De testcenters in Denemarken vind je hier. Voor je getest kunt worden moet je je via Covidresults.dk aanmelden, hier vind je later ook de uitslag van je test. De coronatesten in de landelijke testcentra in Denemarken zijn gratis, ook voor toeristen! In dit blog lees je hoe je je in Denemarken gratis kunt laten testen (voor toegang of bij klachten).

Heb je vragen over de maatregelen ter plaatse, neem dan contact op met je accommodatieverschaffer.

Volg voor actuele informatie en informatie over toelatingseisen de site van de Deense politie

Het dagelijkse leven in Denemarken

Op dit moment zijn vrijwel alle attracties en bezienswaardigheden geopend. Uiteraard zijn er diverse (extra) hygiëne-maatregelen en in sommige gevallen is de capaciteit nog beperkt. Daarnaast is voor toegang een negatieve covid-test verplicht tot 10 september 2021. Daarvoor kan je je aanmelden via Covidresults.dk en in dit blog lees je hoe dit werkt. Testen is gratis voor iedereen in Denemarken, ook voor toeristen! Daarnaast worden bezoekers uiteraard verzocht de hygiëne maatregelen in acht te houden en 2 meter afstand te houden.

Na 10 september 2021 komen de meeste corona-maatregelen te vervallen, testen voor toegang is dan niet meer nodig. Dit kan uiteraard wijzigen wanneer bijvoorbeeld het aantal besmettingen in het land of in een regio oploopt. De inreisbeperkingen zijn nog wel van kracht!

In het algemeen geldt ook in Denemarken: was je handen, blijf thuis bij klachten en laat je testen bij klachten!

Op dit moment zijn mondkapjes niet meer verplicht.

Symptomen

Vertoont je tijdens je verblijf in Denemarken symptomen die in verband staan met het coronavirus (COVID-19)? Blijf dan op je vakantieadres en bel naar de dichtstbijzijnde lokale dokterspraktijk (bereikbaar op werkdagen van 08.00-16.00 uur*). Buiten openingstijden belt u naar het landelijke noodnummer 112, dit nummer belt u ook voor acute medische hulp. Deze dienst is 24 uur bereikbaar.

*Openingstijden kunnen afwijken. Kijk voor de actuele informatie op de website van de desbetreffende praktijk. 

Lees meer over corona

Veelgestelde vragen

Lees hieronder de veelgestelde vragen over reizen en de maatregelen in Denemarken.

Welk reisadvies geldt er nu voor Denemarken?

Op dit moment (31 augustus 2021) is het reisadvies vanuit Nederland voor Denemarken code geel. Bekijk ook het actuele reisadvies op Nederland Wereldwijd.

Voor je naar Denemarken reist check je de laatste informatie over de maatregelen en aan welke toelatingseisen je moet voldoen te checken op de site van de Deense politie

Kan ik naar Denemarken op vakantie?

Ja, op dit moment (31 augustus 2021) is het al mogelijk om onder voorwaarden mogelijk om naar Denemarken te reizen voor een vakantie. Vanaf 26 juni is ook de quarantaineplicht opgegeven. Wel moet je aan kunnen tonen dat je volledig gevaccineerd bent of een negatieve covid-test kunnen laten zien, dit wordt bij de grens gecheckt. Wanneer je niet volledig gevaccineerd bent, moet je ook binnen 24 uur na binnenkomst een covid-test laten doen. LET OP: deze pagina wordt niet dagelijks bijgewerkt, dus voor actuele informatie verwijzen we je naar de site van de Deense overheid.

Volg voor actuele informatie en informatie over toelatingseisen de site van de Deense politie

Wat zijn de gevolgen voor de sluiting van DFB Reizen voor mijn reservering?

In verband met de sluiting van DFB Reizen zijn alle reserveringen overgedragen aan de contractspartners. Hierover zijn alle klanten met een reservering per email ingelicht. De contractspartners behandelen de reservering volgens afspraak. Heb je een vraag over je reservering, neem dan contact op met contractspartner zoals vermeld in de overdrachtsmail en op je huurcontract of voucher.

Ik heb toegangskaarten voor LEGOLAND of GIVSKUD ZOO voor 2021 ontvangen, maar moet annuleren – waar kan ik terecht?

Heb je toegangskaarten voor LEGOLAND of GIVSKUD ZOO van DFB Reizen ontvangen voor 2021 en je kunt of wilt daar geen gebruik van maken? Stuur dan een email naar info@dansk.nl met je gegevens, je krijgt binnen een week een reactie en er wordt een passende oplossing gezocht.

Kan ik een vakantie boeken voor de zomer of het najaar van 2021?

Wanneer je een accommodatie boekt, zijn de voorwaarden van de desbetreffende leverancier (bijv. vakantiehuisaanbieder) van toepassing. Dit wil zeggen dat ook in geval van buitengewone omstandigheden, zoals een grenssluiting, voorwaarden van de desbetreffende leverancier van toepassing zijn. Hoewel de situatie nu gunstig lijkt, is het natuurlijk onduidelijk hoe de zomer en het najaar zal verlopen en welke mogelijke regeling de desbetreffende leverancier dan wel/niet treft. Het is dus een persoonlijke afweging of je een vakantie wilt boeken of daar nog even mee wacht. Het advies is om voor het maken van een boeking te informeren naar de regels. Het is niet automatisch zo dat je de reissom (of een voucher) terugkrijgt als de grens gesloten is of als code oranje geldt.

Let op: de Deense grens is op dit moment (31 augustus 2021) niet gesloten voor toeristen uit Nederland en België.

Een warme groet vanuit Denemarken

Uiteraard hopen iedereen weer snel te kunnen ontmoeten in Denemarken. In de tussentijd sturen ze iedereen een warme groet. Nu nog van een afstand, maar hopelijk binnenkort van iets dichterbij.

Wijzigingen voorbehouden. Aan deze gegevens kunnen geen rechten worden ontleend.

Zoeken
Marlous Lub met dochter Louise

Op deze plek deel ik mijn grenzeloze liefde voor Denemarken met jullie. Het is geen verrassing dat Denemarken mijn favoriete vakantieland is. Mijn opa en oma begonnen in 1985 hun droom: een eigen reisbureau dat uitgegroeid is tot dé Denemarken Specialist van Nederland. Met Dansk wil ik het verhaal van Denemarken verder vertellen – aan iedereen die het maar horen wil. Vol insider tips, reisinspiratie, droomplekken, routes én de leukste adresjes.

Via Dansk.nl boek je voortaan bij de Deense aanbieder rechtstreeks, je betaalt ook aan hen. Ik help je de vakantieadresjes te vinden. Je betaalt niets extra, maar ik zou het wel heel fijn vinden als je via Dansk.nl reserveert, dan krijg ik namelijk een kleine vergoeding en kan ik leuke tips en inspiratie blijven delen. Wil je meer weten? Lees dan hier mijn hele verhaal.

Vi ses!
Marlous