Coronatesten tijdens je vakantie in Denemarken verplicht
Hoe moet dat?

Eerder schreef ik een blog over testen voor toegang in Denemarken en welke voorbereidingen je moet treffen. De afgelopen week was ik in Denemarken en wat blijkt? Testen in Denemarken is veel eenvoudiger dan de informatie aangeeft. Het is gratis, supersimpel, supersnel én je hoeft je niet te registeren op covidresults.dk zoals ik eerder schreef. Hoe dat kan en wat je wel moet weten over het testen in Denemarken lees je in dit blog. 

Als je in Denemarken op vakantie bent – en je bent niet volledig gevaccineerd – moet je je regelmatig laten testen. Want als je naar bijvoorbeeld een restaurant of attractie gaat moet je bij de ingang een negatieve coronatest kunnen laten zien. Dit geldt niet alleen voor toeristen, ook Denen laten zich regelmatig, zo’n twee keer per week, testen. Daardoor worden snel grotere uitbraken voorkomen. Het testen is gratis, ook voor toeristen en simpeler dan ik dacht, zo bleek vorige week.

Let op: dit blog gaat niet over de toegangseisen aan de Deense grens. Daarover vind je meer op deze pagina. En houdt er ook rekening mee dat de informatie in dit blog niet wordt bijgewerkt. Door wisselende omstandigheden kunnen de regels tussentijds wijzigen. Check daarom ook altijd de site van de Deense autoriteiten.

Covid-testcenters in Denemarken
Covid-testcenters in Denemarken

Hoe laat je je testen in Denemarken?

Ik schreef eerder dat je vooraf een profiel moet aanmaken op covidresults.dk, dat hoeft niet. Alleen als je een PCR-test wilt laten doen, heb je een profiel op covidresults.dk nodig. Dus hoe laat je een covid-test doen in Denemarken tijdens je vakantie? Hieronder lees je mijn ervaringen:

Vind een testcentrum voor jouw coronatest in Denemarken

 1. Zoek een testcenter in de buurt op https://en.coronasmitte.dk/find-covid-19-test-center
 2. Selecteer een testcentrum met antigen/quicktest (oranje stippen)
 3. Klik op de locatie om de details te bekijken
 4. Check of de locatie testen aanbiedt voor toeristen (zie: Are tests available for foreigners? Yes)
 5. Check de openingstijden van het testcentrum

Wat neem je mee naar de testlocatie voor de coronatest in Denemarken?

 • Je (geldige) paspoort of ID-kaart
 • Een mondkapje (binnen en tijdens de test verplicht)
 • Je telefoon

Testen is gratis, dus meer heb je niet nodig!

Falck corona-testcentrum Horsens in Denemarken
Corona-testcentrum in Horsens, Denemarken

En hoe verder? De Covid-test bij een testcentrum in Denemarken:

 1. Ga naar de testlocatie
 2. Je kunt zonder afspraak naar binnen (denk aan je mondkapje)
 3. Wacht in de rij op afstand tot je aan de beurt bent
 4. De ‘tester’ vraagt je om je naam, geboortedatum en je telefoonnummer
 5. Je ontvangt een SMS met het tijdstip van de test
 6. De test wordt afgenomen (sneltest alleen in de neus)
 7. Na ongeveer 15 minuten ontvang je nog een SMS met een link om de uitslag van je covidtest ophalen (test je via Carelink, dan ontvang je alleen de eerste SMS met een link)

Hoe krijg je de uitslag van je Covid-test?

 1. Je opent de link op je telefoon
 2. Vul je geboortedatum en het tijdstip van de test in (zie eerste SMS)
 3. De uitslag verschijnt in je scherm
 4. Bij een negatieve uitslag kan je het certificaat downloaden (hent certifikat)
 5. Maak een screenshot, dan heb je het certificaat altijd bij de hand

Op dit moment is de uitslag van een sneltest (antigen) 72 uur geldig. Na 72 uur moet je dus een nieuwe test doen om weer naar restaurants en attracties te kunnen.

Er zijn verschillende organisaties in Denemarken die de testcentra bemannen. Ik ben getest in centra van CareLink en Falck. Hieronder zie je een afbeelding met voorbeelden van de testuitslag en een certificaat.

Voorbeelden testen in Denemarken
Testen in Denemarken, voorbeelden van een SMS, testuitslag en een covid-certificaat uit Denemarken

Mijn ervaringen met de covidtest in Denemarken

Ik liet me vorige week testen in Skaerbaek, in Horsens en in Kolding. Alle keren was het een sneltest (antigen). Van deze testen is de uitslag meestal binnen 15 minuten beschikbaar. Ik had de uitslag van mijn covidtests steeds binnen 10 minuten.

Er was in Skaerbaek en in Horsens geen wachttijd, alleen in Kolding heb ik ongeveer 10 minuten gewacht voor ik aan de beurt was. Alle locaties waren goed toegankelijk en ik kon voor de deur parkeren.

De testcentra zijn strak georganiseerd en al met al kostte de test me, inclusief parkeren, wachten, registratie en testen ongeveer 5 tot 15 minuten! Omdat er zo veel testcentra in Denemarken zijn, is er altijd wel een in de buurt van je vakantieverblijf of van de attractie of het restaurant dat je wilt bezoeken.

Het testen zelf is iets anders dan ik in Nederland gewend was. Je krijgt (bij de antigen/sneltest) alleen een staafje in de neus en niet in de keel. En dat vond ik minder onprettig.

Houd er rekening mee dat als je een PCR-test laat doen, dat je dan wel vooraf moet aanmelden op covidresults.dk. De PCR-testen zijn 96 uur geldig, maar je moet ook langer wachten op de uitslag. Ik heb overigens zelf geen PCR-test gedaan in Denemarken.

Aarhus Denemarken
En eenmaal getest, gaat het leven in Denemarken 'gewoon' verder... Foto: Landcafeen Aarhus.

Meest gestelde vragen – covidtesten in Denemarken

Let op: onderstaande antwoorden hebben geen betrekking op de toegangseisen aan de grens en zijn onder voorbehoud van wijzigingen.

 • Moeten kinderen ook getest worden?
  Kinderen van 15 jaar en ouder moeten ook een negatieve test laten zien bij binnenkomst van bijvoorbeeld een attractie of restaurant. En kinderen met covid-klachten moeten zich altijd laten testen (dus ook jonger dan 15 jaar).
 • Als ik gevaccineerd ben moet ik me dan ook laten testen?
  Als je volledig gevaccineerd bent (+14 dagen), dan hoef je je niet te laten testen. De Europese coronapas geeft je dan ook toegang tot restaurants en attracties.
 • Hoe lang is de coronatest geldig? 
  De sneltest (antigen/quicktest) is 72 uur geldig, een PCR-test is 96 uur geldig.
 • Is de Europese coronapas ook geldig in Denemarken?
  Ja, de Europese coronapas is ook geldig in Denemarken.
 • Als ik corona gehad heb, moet ik me dan ook laten testen in Denemarken? 
  Nee, als je kunt aantonen dat je corona gehad hebt met de Europese coronapas, dan hoeft dit niet.
 • Wanneer krijg ik de uitslag van mijn test?
  Je ontvangt de testuitslag van een antigen-coronatest meestal binnen 15 minuten. De PCR-testuitslag kan tot 24 uur duren.
 • Wat kost het om me te laten testen in Denemarken?
  De coronatest is zowel voor Denen als voor toeristen in Denemarken gratis.

Heb je meer vragen, stel ze dan gerust op info(at)dansk.nl. Ik zal proberen ze te beantwoorden en eventueel dit blog aanvullen.

Maar mijn belangrijkste tip is vooral: maak je niet te druk om de testeisen, het hoort er nu eenmaal bij. Als je je moet laten testen is dit eenvoudig en snel. Daarna heb je veel vrijheid in Denemarken. En; geniet van je vakantie!

Carelink testcentrum Denemarken
Carelink corona-testcentrum in Denemarken

Wanneer komt de verplichte coronatest in Denemarken te vervallen?

Er is aangekondigd dat vanaf 1 augustus 2021 geen toegangstesten meer nodig zijn voor o.a. dierentuinen, musea en attractieparken, maar nog wel voor restaurants. Voor de restaurants komt de toegangstest waarschijnlijk pas op 1 september 2021 te vervallen. Maar er wordt op dit moment in Denemarken veel gesproken over het eventueel eerder opheffen van de toegangstesten, dus het kan zijn dat de komende weken of tijdens je vakantie de regels wijzigen. Check daarom altijd de site van de Deense autoriteiten voor actuele informatie.

Ook testen bij klachten

Net zoals in Nederland moet je je in Denemarken ook laten testen bij klachten. Dit blog heeft als uitgangspunt testen voor toegang tot bijvoorbeeld restaurants en attracties, maar als je corona-gerelateerde klachten hebt, moet je je zeker ook laten testen. Als je je erg ziek voelt, neem dan in Denemarken contact op met een arts. In noodgevallen bel je altijd 112.

Tot slot…

Ik schreef dit blog om de regels omtrent testen in Denemarken te verduidelijken, om je te informeren over hoe je je in Denemarken tijdens je vakantie kunt laten testen en wie zich moet laten testen. Maar let op: dit blog is geschreven op 5 juli 2021 en is gebaseerd op mijn eigen ervaringen in Denemarken eind juni en begin juli 2021. De informatie en regels kunnen tussentijds aangepast worden. Check daarom altijd de site van de Deense autoriteiten voor actuele informatie. Er kunnen geen rechten worden ontleend aan de informatie in dit blog. En hoewel ik het met de grootst mogelijke nauwkeurigheid voor je hebt geschreven zijn fouten voorbehouden.

Heb je opmerkingen over of aanvullingen op de inhoud van dit blog? Ik ontvang ze graag op info(at)dansk.nl.

Marlous Lub met dochter Louise

Op deze plek deel ik mijn grenzeloze liefde voor Denemarken met jullie. Het is geen verrassing dat Denemarken mijn favoriete vakantieland is. Mijn opa en oma begonnen in 1985 hun droom: een eigen reisbureau dat uitgegroeid is tot dé Denemarken Specialist van Nederland. Met Dansk wil ik het verhaal van Denemarken verder vertellen – aan iedereen die het maar horen wil. Vol insider tips, reisinspiratie, droomplekken, routes én de leukste adresjes.

Via Dansk.nl boek je voortaan bij de Deense aanbieder rechtstreeks, je betaalt ook aan hen. Ik help je de vakantieadresjes te vinden. Je betaalt niets extra, maar ik zou het wel heel fijn vinden als je via Dansk.nl reserveert, dan krijg ik namelijk een kleine vergoeding en kan ik leuke tips en inspiratie blijven delen. Wil je meer weten? Lees dan hier mijn hele verhaal.

Vi ses!
Marlous