Testen voor toegang in Denemarken tijdens je vakantie, hoe werkt het?

Als je in Denemarken op vakantie bent, moet je je regelmatig laten testen als je bijvoorbeeld naar een attractie, een restaurant of een museum wilt. Testen in Denemarken is gratis, ook voor toeristen. Maar hoe doe je dat, een corona-test in Denemarken?

Update 6 juli 2021: in dit blog beschrijf ik hoe je een PCR-test kunt laten doen in Denemarken. Onlangs was ik in Denemarken en liet ik me testen. Dat was nog gemakkelijker dan gedacht. Mijn ervaringen en tips lees je hier!

Denen laten zich vaak testen, daarmee worden snel grotere uitbraken voorkomen, maar het is ook nodig als je naar een restaurant, bioscoop of museum wilt. Ook voor buiten-attracties zoals LEGOLAND is op dit moment (22 juni 2021) een negatieve corona-test verplicht. Maar hoe doe je dat nou, zo’n corona-test in Denemarken, als je geen Deens burgerservicenummer (CPR) hebt? Hieronder leg ik uit wat je moet doen om je te laten testen én je testresultaat te kunnen laten zien bij de ingangscontrole van bijvoorbeeld een attractie.

Denen hebben overigens hun eigen coronapas-app, dit is niet gelijk aan het Europese coronapaspoort of de Nederlandse coronacheck app. Je kunt deze apps dus (op dit moment, 22 juni 2021) niet gebruiken voor toegang tot bijvoorbeeld restaurants en moet daarvoor onderstaande procedure volgen.

Let op: dit blog gaat niet over de toegangseisen aan de Deense grens. Daarover vind je meer informatie op deze pagina. En denk er aan, de informatie in dit blog wordt niet bijgewerkt. Door wisselende omstandigheden kunnen de regels tussentijds wijzigen. Check daarom ook altijd de site van de Deense autoriteiten.

Wat moet je weten over een coronatest in Denemarken?

 • Om toegang te krijgen tot bijvoorbeeld een restaurant, bioscoop, attractiepark, dierentuin of museum moet je een negatieve covid-testuitslag kunnen laten zien
 • Testen is gratis voor alle Denen én voor toeristen, dus ook voor Nederlanders en Belgen bij TestCenter Danmark-testcentra
 • Je hoeft geen afspraak te maken om je te laten testen op corona
 • Je moet vooraf wel een profiel aanmaken via Covidresults.dk

Hieronder lees je hoe je stap voor stap een profiel aanmaakt op Covidresults.dk en hoe je daarna je testuitslag ontvangt, zodat je tijdens je vakantie in Denemarken naar attracties en restaurants kunt gaan.

Café Noord Denemarken. Foto: Ditte Isager
Café in Denemarken. Foto: Ditte Isager / VisitDenmark

Coronatest in Denemarken – Stap 1: registeren bij Covidresults.dk

Om je te kunnen laten testen op corona in Denemarken, moet je je eerst registeren bij Covidresults.dk. Je ontvangt na je test, je uitslag via je profiel op deze website en kunt daarmee ook aantonen dat je getest bent. Je aanmelding moet je doen voor je naar een Testcenter Danmark-testcentrum gaat en dit kan je ook al doen voor je naar Denemarken reist. Je kunt je niet laten testen als je geen profiel aangemaakt hebt bij Covidresults.dk. Hoe registreer je?

 1. Ga naar Covidresults.dk
 2. Vul je emailadres in en klik daarna op de verificatie-mail die je in je mailbox ontvangt
 3. Vul je naam, nationaliteit en telefoonnummer in
 4. Accepteer de voorwaarden van de website – let op, je kunt de voorwaarden alleen accepteren als je de link ook echt opent
 5. Voor extra beveiliging kan je de SMS verificatie aanzetten door te kiezen voor SMS > ‘Enable’. Je ontvangt dan per SMS een code
 6. Kies een (veilig) wachtwoord dat je goed kunt onthouden

Zodra je je geregistreerd hebt en dus een profiel hebt aangemaakt kan je je laten testen bij een van de TestCenter Danmark-testcentra.

Corona testlocaties in Denemarken
Voorbeeld kaartafbeelding coronatestcentrum Billund

Coronatest in Denemarken – Stap 2: vind een testlocatie

Er zijn voldoende testlocaties in Denemarken. Doorgaans is er geen wachttijd en je hoeft je niet vooraf aan te melden. Er zijn in Denemarken ongeveer 670 testlocatie waarvan ook enkele mobiele locaties. Op de website van de Deense autoriteiten vind je alle testcenters op een kaart, zodat je altijd een testcenter in de buurt van je vakantieadres of huidige locatie kunt vinden. Klik op een stip op de kaart en je kunt de actuele wachttijden en contactinformatie zien. Daarnaast zie je ook of er testen voor toeristen worden aangeboden (Are tests available for foreigners? Yes). Meestal staat ook aangegeven dat je je niet hoeft aan te melden.

Coronatest in Denemarken – Stap 3: op de testlocatie

Als je een testlocatie gevonden hebt hoef je zoals hierboven beschreven geen afspraak te maken. Vaak kun je op de website met de testlocaties per locatie de wachttijd en openingstijden zien. Check wel altijd of ze toeristen op jouw gekozen locatie testen (Are tests available for foreigners? Yes). Op de testlocatie log je in op Covidresults.dk en vind je bij je profiel een barcode. Deze barcode toon je op de testlocatie aan het testpersoneel. Je kunt ook vooraf de barcode downloaden en printen.

Voorbeeld testcertificaten Coronatest Denemarken
Voorbeeld testcertificaat met en zonder testuitslag

Coronatest in Denemarken – Stap 4: bekijk je testresultaat/uitslag

Je testresultaat is zichtbaar in je profiel op Covidresults.dk. De uitslag van je test ontvang je niet later dan 2 dagen na je test, maar meestal de volgende dag. Vanaf 1 juli 2021 is een PCR-testuitslag 96 uur geldig, maar vraag bij de testlocatie even naar de actuele regelgeving. Het is dus belangrijk dat je met de wachttijd van de uitslag rekening houdt als je naar een restaurant of attractie wilt in Denemarken. Je kunt het beste zo snel mogelijk na aankomst in Denemarken je eerste test laten doen, zodat je tijdens je vakantie altijd naar bijvoorbeeld een attractie, museum of restaurant kunt gaan.

Om je test te bekijken log je in op Covidresults.dk. Daar kan je je testuitslag zien en een certificaat van je test downloaden. Je kunt kiezen uit 2 certificaten:

 1. Certificaat met een testresultaat. Kies ‘View certificate’
 2. Certificaat zonder testresultaat. Kies ‘Certificate without test result’

Het certificaat kan je printen of op je telefoon downloaden en laten zien bij de ingang van een attractiepark, dierentuin, museum, bioscoop, restaurant of andere locatie waar een negatieve Covid-19 test verplicht is.

Wanneer komt de verplichte coronatest in Denemarken te vervallen?

Tot wanneer de verplichte toegangstesten in Denemarken gelden is nu (22 juni 2021) nog onbekend. Vanaf 1 juli 2021 zijn de PCR-testen wel langer geldig (96 uur in plaats van 72 uur). Daarnaast is nu aangekondigd dat vanaf 1 augustus 2021 er geen toegangstesten meer nodig zijn voor o.a. musea, dierentuinen, musea en attractieparken, maar bijvoorbeeld nog wel voor restaurants. Op dit moment lijkt het erop dat de toegangstesten voor restaurants pas vanaf 1 september 2021 worden opgeheven.

Er wordt op dit moment in Denemarken volop gesproken over het eventueel eerder opheffen van de toegangstesten, dus het kan zijn dat in de komende weken, of zelfs tijdens je vakantie de regels wijzigen. Check daarom altijd de informatie van de Deense autoriteiten op deze website.

Ook testen bij klachten

Dit blog heb ik geschreven met als uitgangspunt ‘testen voor toegang’. Maar uiteraard is het nog belangrijker dat je je laat testen bij klachten, ook in Denemarken. In geval van klachten gelden ongeveer dezelfde regels als in Nederland: blijf thuis bij klachten en laat je testen. Als je corona-gerelateerde klachten hebt en je erg ziek voelt, neem dan in Denemarken contact op met een arts. In noodgevallen bel je altijd 112.

Meer informatie of problemen met Covidresults.dk

Voor meer informatie over Covidresults.dk of voor vragen of problemen met inloggen of het aanmaken van een profiel kan je contact opnemen met Sundhed.dk (de Deense gezondsheidsinstantie) via covidresultssupport@sundhed.dk of telefoon 0045 32 42 04 42. Alle informatie uit dit blog vind je ook in dit brondocument (in het Engels).

Tot slot…

Ik schreef dit blog om de regels te verduidelijken en je te helpen je te registreren voorafgaand aan een coronatest tijdens je vakantie in Denemarken. Maar let op: deze informatie is geschreven op 22 juni 2021 en is gebaseerd op dit document en deze informatie van Statens Serum Institut (SSI, Deense RIVM) en informatie van VisitDenmark. De informatie kan tussentijds wijzigen en regels kunnen aangepast worden. Check daarom altijd de site van de Deense autoriteiten voor actuele informatie. Er kunnen geen rechten worden ontleend aan de informatie in dit blog. En hoewel ik het met de grootst mogelijke nauwkeurigheid voor je heb geschreven zijn fouten voorbehouden.

Heb je aanvullingen of opmerkingen over de inhoud van dit blog? Ontvang ze graag op info(at)dansk.nl.

Marlous Lub met dochter Louise

Op deze plek deel ik mijn grenzeloze liefde voor Denemarken met jullie. Het is geen verrassing dat Denemarken mijn favoriete vakantieland is. Mijn opa en oma begonnen in 1985 hun droom: een eigen reisbureau dat uitgegroeid is tot dé Denemarken Specialist van Nederland. Met Dansk wil ik het verhaal van Denemarken verder vertellen – aan iedereen die het maar horen wil. Vol insider tips, reisinspiratie, droomplekken, routes én de leukste adresjes.

Via Dansk.nl boek je voortaan bij de Deense aanbieder rechtstreeks, je betaalt ook aan hen. Ik help je de vakantieadresjes te vinden. Je betaalt niets extra, maar ik zou het wel heel fijn vinden als je via Dansk.nl reserveert, dan krijg ik namelijk een kleine vergoeding en kan ik leuke tips en inspiratie blijven delen. Wil je meer weten? Lees dan hier mijn hele verhaal.

Vi ses!
Marlous