Over DFB

Over DFB

Onbetwist Dé Denemarken Specialist

Over DFB

DFB (Dansk Feriehus Bookingburo) is in 1985 opgericht door 'opa en oma' Drenth en samen met familieleden en een enthousiast team van medewerkers uitgebouwd tot dé Denemarken Specialist van Nederland. Allemaal hebben we één ding gemeen: we zijn dol op Denemarken.

DFB Reizen

In 2020 is DFB Reizen als gevolg van corona genoodzaakt geweest te stoppen, maar gelukkig gaat alle opgebouwde kennis over én liefde voor vakantieland Denemarken niet verloren. Lees hier hoe het verder gaat met Dansk.

Hieronder lees je de geschiedenis van het ontstaan van DFB en ‘ontmoet’ je het team dat tot en met 2020 dagelijks klaar stond met advies en informatie over vakanties in Denemarken. Zonder hen was Dansk nooit zo groot geworden.

Hoe het allemaal begon

Dansk Feriehus Bookingburo (ook wel DFB) is in 1985 opgericht door Joop Drenth (geb. 7 juni 1923). Hij begon het familiebedrijf uit zijn grote liefde voor het vakantieland Denemarken.

Oprichters Joop en Martha Drenth in het merengebied nabij Silkeborg

Oprichters Joop en Martha Drenth in het merengebied nabij Silkeborg. Foto: prive-archief

Joop Drenth organiseerde daarvoor al jaren (vis-)reizen naar Denemarken. Voor de visclub, voor vrienden en voor de personeelsvereniging van Schuitema, waar hij op dat moment werkte. Aan iedereen die het maar wilde horen vertelde hij over het mooie Denemarken.

Geen vakantie ging voorbij zonder kennissen, familieleden en toevallige medevakantiegangers mee te nemen langs de beste visstekken en leukste attracties. Vooral de mooiste plekken in het gebied rondom Silkeborg – zijn geliefde regio – liet Joop Drenth graag aan iedereen zien.

De onbetwiste Denemarken Specialist

Door zijn aanstekelijke enthousiasme, inspiratie en wilskracht liep Joop Drenths ‘hobby’ al spoedig uit de hand. Vakantiegangers wisten hem steeds beter te vinden als de onbetwiste Denemarken Specialist. Zijn echtgenote, Martha Drenth-Lantinga, twijfelde aanvankelijk over de plannen van haar man om werk te maken van zijn passie. Al snel zag ze echter in dat hij iets bijzonders aan het opbouwen was. Vanaf het begin ondersteunde ze hem op kantoor van DFB, het huidige Dansk.nl.

Op 5 juni 1996 ontving Joop Drenth de Hæderstegn, een hoge Deense onderscheiding. Dit als waardering voor zijn grote bijdrage aan het bevorderen van het toerisme in Denemarken. In zijn dankwoord beschreef de rasechte Groninger zijn liefde voor Denemarken haarfijn: ‘Er gaat niets boven Groningen, behalve Denemarken!

Dansk.nl nu: 2e en 3e generatie

Opa en oma Drenth met dochter Alberta en kleinkinderen Marlous en Joop in LEGOLAND

Opa en oma Drenth met dochter Alberta en kleinkinderen Marlous en Joop in LEGOLAND. Foto: prive-archief

In 1991 nam dochter Alberta Lub-Drenth met haar partner Jaap Lub het roer over. Samen breidden ze het kantoor verder uit. En hoewel beiden nog werkzaam zijn binnen de organisatie hebben zij in 2019 het stokje aan hun dochter Marlous Lub overgedragen. Zij is de derde generatie in het familiebedrijf, de kleindochter van Drenth is sinds 2003 werkzaam bij DFB.

Tot hun overlijden in 2012 bleven ‘opa en oma’ Drenth zeer betrokken bij DFB. Vol trots zagen ze hun bedrijf uitgroeien tot de Nederlandse marktleider voor vakanties in Denemarken.

Tot 2020 werkte DFB samen met partners van het eerste uur en lieten we graag aan iedereen zien hoe mooi, weids en gemoedelijk Denemarken is. Jaarlijks maakten duizenden gezinnen, families, vissers en stellen gebruik van één van de meer dan 25.000 accommodaties via DFB.

Helaas brengt de pandemie vakanties naar Denemarken tot stilstand. Door alle reserveringen onder te brengen bij de Deense partners wordt een faillissement voorkomen. Maar een reorganisatie is onvermijdelijk. Vooral het afscheid van medewerkers doet het familiebedrijf veel pijn. Lees meer over het afscheid.

Hoe het verder gaat

De liefde voor Denemarken zit diep. Met Dansk wil Marlous het verhaal van Denemarken verder vertellen. Daarmee zet ze met alle ervaring, kennis en liefde voor Denemarken Dansk op een eigentijdse manier voortgezet. Hier lees je hoe het verder gaat. 

Het team van DFB

Dit zijn de mensen die DFB groot maakten

Alberta, Denemarken Vakantie Specialist

Alberta Lub-Drenth

 • Denemarken Vakantie Specialist sinds: 1986
 • Aantal reisdagen: 1171
 • Aantal keren LEGOLAND: ruim 50 keer
 • Favoriete bestemming: In Virklund vlakbij het gezellige stadje Silkeborg is mijn liefde voor Denemarken begonnen. Mijn tip? Wandel vanaf hier naar het meer de Slåen Sø, waar je een prachtig uitzicht op de Paradis-eilanden hebt. Alsof je in het paradijs bent beland.
Jaap, Denemarken Vakantie Specialist

Jaap Lub

 • Denemarken Vakantie Specialist sinds: 1988
 • Aantal reisdagen: 983
 • Aantal keren LEGOLAND: meer dan 40 keer
 • Favoriete bestemming: West-Jutland, de Oostkust: als het maar aan zee is. Onder andere Langeland, Skagen, Søndervig en Gilleleje vind ik erg mooi.
Marlous, Denemarken Vakantie Specialist

Marlous Lub

 • Denemarken Vakantie Specialist sinds: 2003
 • Aantal reisdagen: 711
 • Aantal keren LEGOLAND: gestopt met tellen bij 50 keer
 • Favoriete bestemming: het attractiepark Djurs Sommerland (met de langste achtbaan van Denemarken!) en Louisiana in Humlebæk. Dit museum voor moderne kunst ligt op een prachtige plek aan zee. En natuurlijk mijn favoriete stad Aarhus!
Alma, Denemarken Vakantie Specialist

Alma Katuin

 • Denemarken Vakantie Specialist sinds: 1998
 • Aantal reisdagen: 98
 • Aantal keren LEGOLAND: 4 keer
 • Favoriete bestemming: de Himmelbjerget bij Silkeborg. Je hebt hier uitzicht over de grootste meren van het land. Mijn tip? Wil je Denemarken ècht ontdekken, maak dan een rondreis en ervaar de verschillen tussen de regio’s.
Grietje, Denemarken Vakantie Specialist

Grietje Oostland

 • Denemarken Vakantie Specialist sinds: 1988
 • Aantal reisdagen: 53
 • Aantal keren LEGOLAND:  3 keer
 • Favoriete bestemming: De Westkust en het historische plaatsje Faaborg. Ook Ribe, de oudste stad van Denemarken, is een aanrader. Vooral de grote Vikingmarkt tijdens de meivakantie is erg leuk.
Adriette, Denemarken Vakantie Specialist

Adriëtte Nanninga

 • Denemarken Vakantie Specialist sinds: 2000
 • Aantal reisdagen: 187
 • Aantal keren LEGOLAND: 8 keer
 • Favoriete bestemming: Blåvand is mijn favoriete bestemming voor een vakantie met mijn kinderen. De uitgestrekte stranden langs de Noordzee, de winkeltjes en restaurants: er is van alles te doen. Ook de krijtrotsen van Møn zijn een aanrader. Het is een mooi voorbeeld van de indrukwekkende Deense natuur.

Lisette van Dijk

 • Denemarken Vakantie Specialist sinds: 2010
 • Aantal reisdagen: 237
 • Aantal keren LEGOLAND: 13 keer
 • Favoriete bestemming: de Deense Westkust rondom Houstrup en Henne Strand. Naast de mooie stranden en de gezellige badplaatsjes kun je vanaf hier allerlei leuke uitstapjes maken. Maar ook Skallerup in Noord-Jutland is prachtig. Je vindt er pure rust, ruimte én je geniet er van mooie zonsondergangen vanaf je terras.

Natasja Baas

 • Denemarken Vakantie Specialist sinds: 2018
 • Aantal reisdagen: 35
 • Aantal keren LEGOLAND: 2 keer
 • Favoriete bestemming: Ik ben gek op stedentrips en daarom staan Kopenhagen en Aarhus bovenaan mijn lijst. Ook Ribe is een favoriet vanwege het gezellige pleintje en de vele omliggende restaurants.
Zoeken
Marlous Lub met dochter Louise

Op deze plek deel ik mijn grenzeloze liefde voor Denemarken met jullie. Het is geen verrassing dat Denemarken mijn favoriete vakantieland is. Mijn opa en oma begonnen in 1985 hun droom: een eigen reisbureau dat uitgegroeid is tot dé Denemarken Specialist van Nederland. Met Dansk wil ik het verhaal van Denemarken verder vertellen – aan iedereen die het maar horen wil. Vol insider tips, reisinspiratie, droomplekken, routes én de leukste adresjes.

Via Dansk.nl boek je voortaan bij de Deense aanbieder rechtstreeks, je betaalt ook aan hen. Ik help je de vakantieadresjes te vinden. Je betaalt niets extra, maar ik zou het wel heel fijn vinden als je via Dansk.nl reserveert, dan krijg ik namelijk een kleine vergoeding en kan ik leuke tips en inspiratie blijven delen. Wil je meer weten? Lees dan hier mijn hele verhaal.

Vi ses!
Marlous