5 praktische tips voor jouw autovakantie naar Denemarken

Zo ga je goed voorbereid op reis naar Denemarken!

Zomerse akkers in Denemarken. VisitDenmark - Dennis Borup Jakobsen
Beeld: Zomerse akkers in Denemarken. VisitDenmark - Dennis Borup Jakobsen

Ga je met de auto naar Denemarken, dan denk je misschien als eerste aan je paspoort en tegenwoordig ook aan een corona-test of vaccinatiebewijs. Maar er zijn meer dingen waar je rekening mee moet houden als je naar Denemarken reist. Heb je er bijvoorbeeld wel eens bij stilgestaan of je auto goed verzekerd is? En weet je welke verkeersregels er in Denemarken gelden? Dat en meer deel ik in dit blog. En check ook mijn bonustips, zodat jouw autovakantie in Denemarken extra leuk wordt.

Kustroute Krusaa foto Marlous Lub Dansk
Beeld: kustroute bij Kruså in Zuid-Denemarken. Dansk.nl - Marlous Lub

1. Autoverzekering

Als je met de auto op reis gaat denk je vaak als eerste aan je reisdocumenten en je reisverzekering, maar wist je dat je autoverzekering minstens zo belangrijk is? Zeker als je veel kilometers gaat rijden… (en naar Denemarken rijd je al snel 600 km enkele reis.) Stel dat je een ongeluk(je) krijgt onderweg, dan is het toch fijn te weten dat je je autoverzekering op orde hebt! Denk er ook aan om pechhulp mee te verzekering, zodat je ook in het buitenland verzekerd bent voor pech onderweg. Dit is een aanvullende verzekering die wat mij betreft niet bij je autoverzekering mag ontbreken. Check dus voor je op reis gaat je autoverzekering. Bij Allianz Direct leggen ze in een video het verschil uit tussen de verschillende verzekeringen en hebben ze een handige service, waarbij ze je helpen met gemakkelijk overstappen. Verzeker je auto dus goed voor je op reis gaat.

Margrietroute foto Marlous Lub Dansk
Beeld: De Deense Margrietroute. Dansk.nl - Marlous Lub

Bonustip 

Als je veel van Denemarken wilt zien, rijd dan (een stukje van) de Deense Margrietroute. Deze toeristische autoroute is ongeveer 3.700 km lang en loopt langs fraaie landschappen en bezienswaardigheden. Perfect om Denemarken op z’n mooist te ontdekken.

Nyborg Slot. VisitDenmark - Daniel Villadsen
Beeld: Nyborg Slot. VisitDenmark - Daniel Villadsen

2. Reisdocumenten

Reis je naar Denemarken en heb je de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dan moet je aan de grens een geldig paspoort of een geldige europese ID-kaart kunnen tonen. Bij de Deense grens wordt nog regelmatig steekproefsgewijs gecontroleerd, dus check minimaal een week voor je vakantie of je reisdocument nog geldig is. Zeker in de vakantieperiode duurt de aanvraag van een nieuw paspoort of nieuwe ID-kaart vaak langer dan normaal. En denk eraan, ook jonge kinderen en baby’s moeten in het bezit zijn van een geldig reisdocument.

Reis je binnenkort naar Denemarken, check dan bijvoorbeeld op de site van VisitDenmark aan welke voorwaarden je moet voldoen in verband met de inreisbeperkingen vanwege covid-19.

Stalletje langs de weg foto Marlous Lub Dansk
Beeld: Verkoopstalletje ergens in Denemarken. Dansk.nl - Marlous Lub

Bonustip

Houd je van verse aardbeien of honing? Overal in Denemarken vind je stalletjes langs de weg met bijvoorbeeld fruit, groenten of honing. Heerlijk vers, lekker, leuk en vaak voordelig. Stop de kronen in het bakje en je vervolgt je reis.

kustroute bij Thy, Denemarken. VisitDenmark - Mette Johnsen
Beeld: kustroute bij Thy, Denemarken. VisitDenmark - Mette Johnsen

3. Verkeersregels

In Denemarken gelden in het algemeen dezelfde verkeersregels als in Nederland. Zo rijden Denen ook op de rechter weghelft en heeft verkeer van rechts voorrang. Bij verkeerslichten moet je even extra opletten. Daar heeft afslaand verkeer en rechtdoorgaand verkeer soms tegelijk groen licht. Dat staat aangegeven, maar let even extra op als je bij een verkeerslicht linksaf wilt slaan. Want een ongelukje zit in een klein hoekje (en ook daarom is je autoverzekering belangrijk!). O, en houd rekening met fietsers, in Denemarken rijden fietsers ook buiten de bebouwde kom vaak op de weg. In Denemarken zijn namelijk minder fietspaden dan in Nederland.

fietsers op de weg. VisitDenmark - Michael Fiukowski & Sarah Moritz
Beeld: fietsers op de weg. VisitDenmark - Michael Fiukowski & Sarah Moritz

Bonustip

Schrik niet, in Denemarken mag je op sommige plekken op het strand rijden. Zo houdt op het eiland Rømø de geasfalteerde weg ‘zomaar’ op en beland je pardoes op het strand… En rijd je in het noorden van de populaire plaats Løkken via het strand naar de eveneens populaire badplaats Blokhus. Een superleuke belevenis en voor een dagje aan het strand pak je de auto vol en heb je altijd je schepje, handdoek of picknickmand bij de hand. Zonder sjouwen!

met de auto op het strand van West-Jutland. VisitDenmark - Niclas Jessen
Beeld: met de auto op het strand van West-Jutland. VisitDenmark - Niclas Jessen

4. (Bij)tanken

Zeker als je een rit langer dan 2 uur maakt is het belangrijk om regelmatig te stoppen. Niet alleen om even de benen te strekken en misschien iets te eten, ook om te tanken. De Deense tankstations zijn tegenwoordig vaak onbemand. Dan betaal je met je betaalpas of creditcard. Vaak betaal je vooraf en kan je tot een bepaald bedrag tanken. Alleen het bedrag waarvoor je tankt wordt afgeschreven. Soms moet je bij een bemand tankstation ook vooraf betalen. 

Rijd je op LPG (autogas), houdt er dan rekening mee dat dit erg moeilijk verkrijgbaar is in Denemarken. Er zijn slechts een aantal tankstations die dit aanbieden, voor zover ik weet alleen in Tinglev, Rodding en Middelfart. Dus check dit vooraf goed. Laadstations voor elektrische auto’s zijn in Denemarken inmiddels overal te vinden, maar check vooraf even waar laden mogelijk is in de buurt van jouw vakantiebestemming (daarvoor zijn verschillende apps beschikbaar).  

picknick in Denemarken. VisitDenmark - Niclas Jessen
Beeld: picknick in Denemarken. VisitDenmark - Niclas Jessen

Bonustip

Neem voor wat extra vakantiegevoel altijd een gevulde picknickmand mee. Denen picknicken graag en uitgebreid, dus je vindt overal picknickbanken, ook op de meest onverwachte plekken. Zo wordt bijvoorbeeld jouw tank- of laadstop net een beetje gezelliger.

verlaten straatje (Bøjestræde) in Faaborg. VisitDenmark - Michael Fiukowski & Sarah Moritz

5. Parkeren

Op veel plekken in Denemarken mag je een paar uur gratis parkeren, dat is handig, bijvoorbeeld bij de supermarkten aan de rand van de grotere plaatsen. Maar hoe geef je dat aan? Je kunt daarvoor je parkeerschijf (in het Deens P-skive) gebruiken, maar zorg dan wel dat je die bij je hebt… Ook zijn er verschillende apps beschikbaar waarmee je ook kunt betalen als je in een betaald parkeren-zone staat. Als dat het geval is, staat aangegeven welke apps je kunt gebruiken. Maar check dus voor vertrek even of je je ‘ouderwetse’ parkeerschijf in je auto hebt, want een parkeerschijf kan je namelijk niet ter plekke downloaden…

 

Dit blog schreef ik in samenwerking met Allianz Direct. Lees ook mijn voorwaarden.

Marlous Lub met dochter Louise

Op deze plek deel ik mijn grenzeloze liefde voor Denemarken met jullie. Het is geen verrassing dat Denemarken mijn favoriete vakantieland is. Mijn opa en oma begonnen in 1985 hun droom: een eigen reisbureau dat uitgegroeid is tot dé Denemarken Specialist van Nederland. Met Dansk wil ik het verhaal van Denemarken verder vertellen – aan iedereen die het maar horen wil. Vol insider tips, reisinspiratie, droomplekken, routes én de leukste adresjes.

Via Dansk.nl boek je voortaan bij de Deense aanbieder rechtstreeks, je betaalt ook aan hen. Ik help je de vakantieadresjes te vinden. Je betaalt niets extra, maar ik zou het wel heel fijn vinden als je via Dansk.nl reserveert, dan krijg ik namelijk een kleine vergoeding en kan ik leuke tips en inspiratie blijven delen. Wil je meer weten? Lees dan hier mijn hele verhaal.

Vi ses!
Marlous