Nostalgie: Opperhoofd Langøre neemt afscheid van LEGOLAND

Wie de afgelopen 37 jaar LEGOLAND bezocht heeft, zal hem ongetwijfeld kennen: Opperhoofd Langøre. Het bekende indianenopperhoofd zit dit jaar voor het laatst met zijn tooi aan het kampvuur.

LEGO veer van het opperhoofd. Foto: privé archief
LEGO veer van het opperhoofd. Foto: privé-archief

Bewijs van je bezoek aan LEGOLAND – de indianentooi

Als kind verheugde ik me er bij elk bezoek aan LEGOLAND op, een bezoekje aan ‘de indiaan’, opperhoofd Langøre. En trots liep ik na elk bezoek met de typische LEGOLAND indianentooi ons veldje van de camping op. En de rest van de vakantie ging de tooi niet af. Aan de tooi zag je wie LEGOLAND al bezocht had en wie niet…

Opperhoofd Langoere. Foto: LEGOLAND Billund
Opperhoofd Langøre. Foto: LEGOLAND Billund

Foto met Jan Friborg

Jan wie? Opperhoofd Langøre is een ‘levende legende’ in LEGOLAND en al 37 jaar wordt deze rol met verve vertolkt door Jan Friborg uit Billund. Dus als je in de afgelopen 37 jaar LEGOLAND bezocht hebt, zoals ik, is de kans groot dat je met Jan Friborg op de foto staat.

Sinds 1985, toevallig ook het jaar dat mijn opa startte met Dansk Feriehus Bookingburo, is Jan Friborg elk jaar als opperhoofd Langøre te vinden in het indianenkamp van LEGOLAND. Het is in de afgelopen 37 jaar vaak voorgekomen dat bezoekers oude foto’s komen laten zien, waarop Jan als jong opperhoofd te zien is. En vaak wordt er dan een nieuwe foto gemaakt met de kinderen van de bezoekers. Zo is het opperhoofd vaste waarde in vele vakantiealbums geworden. 

Op bezoek bij opperhoofd Langøre in LEGOLAND. Foto: privé-archief
Op bezoek bij opperhoofd Langøre in LEGOLAND in de jaren 90. Foto: privé-archief

Kinderen gaven Langøre naam

Opperhoofd Langøre is een van de meest populaire personages van LEGOLAND Billund. De naam Langøre kreeg Friborg overigens pas een paar jaar nadat hij startte. “Kinderen trokken wel eens een veertje van mijn tooi en noemden me langøre (langoor), omdat ik zulke lange oren heb. Zo hebben de kinderen mijn naam bedacht”, zegt Friborg lachend. 

Mocht je dus nog een keer op de foto willen met opperhoofd Langøre, dan is dit je laatste kans. Ik ben nog naarstig op zoek naar mijn foto met Langøre, maar die van mijn ‘nichtjes’ zijn er gelukkig nog wel. En als het even kan ga ik deze zomer met mijn dochter naar LEGOLAND, zodat zij ook nog op de foto kan met Langøre. De allerlaatste kans!

Opperhoofd Langore in het indianenkamp in LEGOLAND. Foto: LEGOLAND Billund
Opperhoofd Langøre in het indianenkamp in LEGOLAND. Foto: LEGOLAND Billund

Het indianenkamp wordt vervangen

Nu Opperhoofd Langøre stopt, betekent overigens ook het einde van het indianenkamp in LEGOLAND. Wat er ter vervanging komt, wordt later dit jaar bekend gemaakt. Tot die tijd hebben bezoekers de kans voor de allerlaatste keer op de foto te gaan met Langøre. 

Opperhoofd Langore. Foto: LEGOLAND Billund
Opperhoofd Langøre in LEGOLAND. Foto: LEGOLAND Billund

Deel je herinneringen

LEGOLAND vraagt iedereen herinneringen aan Langøre te delen. Je kunt je herinneringen, zoals foto’s of een tekening, delen via deze link. Dus heb jij een foto met het indianenopperhoofd, deel ‘m met LEGOLAND, zodat Opperhoofd Langøre na 37 jaar het afscheid krijgt dat hij verdient.

Ik wordt er altijd een beetje weemoedig van als er een ‘attractie’ uit LEGOLAND verdwijnt, maar ik weet inmiddels dat er meestal weer een mooie nieuwe attractie voor terug komt, eentje waarbij de nieuwe generatie even zo leuke herinneringen kan maken als ik vroeger gemaakt heb. 

Marlous Lub met dochter Louise

Op deze plek deel ik mijn grenzeloze liefde voor Denemarken met jullie. Het is geen verrassing dat Denemarken mijn favoriete vakantieland is. Mijn opa en oma begonnen in 1985 hun droom: een eigen reisbureau dat uitgegroeid is tot dé Denemarken Specialist van Nederland. Met Dansk wil ik het verhaal van Denemarken verder vertellen – aan iedereen die het maar horen wil. Vol insider tips, reisinspiratie, droomplekken, routes én de leukste adresjes.

Via Dansk.nl boek je voortaan bij de Deense aanbieder rechtstreeks, je betaalt ook aan hen. Ik help je de vakantieadresjes te vinden. Je betaalt niets extra, maar ik zou het wel heel fijn vinden als je via Dansk.nl reserveert, dan krijg ik namelijk een kleine vergoeding en kan ik leuke tips en inspiratie blijven delen. Wil je meer weten? Lees dan hier mijn hele verhaal.

Vi ses!
Marlous