In de zomer naar Denemarken? Hoe is een vakantie in Denemarken nu?

Nu het Europese coronapaspoort in zicht is en de quarantaineplicht in Denemarken per 26 juni 2021 is komen te vervallen, kunnen we eindelijk weer ‘gewoon’ op vakantie naar Denemarken deze zomer. Hoe is het momenteel en met welke maatregelen moet je nog rekening houden?

Denemarken liep qua versoepelingen voor op Nederland. Het aantal besmettingen is ook steeds vrij laag geweest, wat is er anders dan in Nederland?

Inmiddels zijn mondkapjes in Denemarken al weer een tijdje afgeschaft, althans, overal behalve in het openbaar vervoer en in de ziekenhuizen. Ik verwacht dat dokterspraktijken daar ook onder vallen. Je hoeft dus in winkels, op terrassen en in restaurants geen mondkapje meer te dragen. Uiteraard is het wel verstandig je aan de hygiëne regels te houden: was je handen en houd afstand. Gelukkig is afstand houden in Denemarken doorgaans geen probleem, er is voldoende ruimte en genoeg natuur, zelfs op een hele warme zomerse dag is er altijd een ruim plekje op het strand te vinden.

Maar let op, in Denemarken is een toegangstest voor attracties en restaurant vooralsnog verplicht. Dat is ook voor toeristen gratis en je leest meer hierover verderop in dit blog.

Goed nieuws: de quarantaine verplichting bij een bezoek aan Denemarken is komen te vervallen

Vanaf 26 juni 2021 ben je niet meer verplicht tot quarantaine bij binnenkomst in Denemarken. Dat houdt in dat je met een negatieve PCR-test of een bewijs van volledige vaccinatie Denemarken in mag reizen. Houd er wel rekening mee dat de PCR-test maximaal 72 uur oud mag zijn en dat je bij volledige vaccinatie pas na 14 dagen ‘beschermd’ bent en dat ook pas vanaf dat moment de volledige vaccinatie telt.

Picknick bij Knudshoved. Foto: Daniel Villadsen
Picknick bij Knudshoved. Foto: Daniel Villadsen

Waar moeten wij misschien aan wennen? Testen voor toegang

Op dit moment (22 juni 2021) is het zo dat Denemarken een zeer actief testbeleid voert. Al vrij snel in 2020 werden er in Denemarken overal testcenters opgericht en was er voldoende testcapaciteit. Daardoor werden veel Denen vaak getest en nieuwe corona-uitbraken snel opgespoord. Wil je nu een attractie, restaurant of bezienswaardigheid bezoeken, dan moet je je van te voren laten testen. Er zijn voldoende testcentra, waardoor testen snel en makkelijk gaat. Bovendien is testen gratis, ook voor toeristen!

Hoe gaat dat in z’n werk, een corona-test doen in Denemarken?

Wil je weten hoe je een covid-test moet doen tijdens je vakantie in Denemarken? Lees dan mijn blog over coronatesten tijdens de vakantie in Denemarken. hierin leg ik uit hoe je je als toerist in Denemarken gratis kunt laten testen en een testcertificaat ontvangt.

Zomervakantie in Denemarken: musea, pretparken en restaurants open

Denemarken zit inmiddels in fase 4 en alle musea, attracties en pretparken zoals LEGOLAND zijn weer geopend. Ook de restaurants en terrassen zijn weer volledig geopend. Wel moet je, zoals ik hierboven schreef, een negatieve test bij toegang kunnen laten zien. Gelukkig is testen in Denemarken ook voor toeristen helemaal gratis (hoe dit werkt lees je hier). Het kan nog wel zijn dat sommige attracties bepaalde beperkingen hebben, bijvoorbeeld het aantal bezoekers dat is toegestaan in de binnen- en buitenruimtes. Maar over het algemeen ziet de zomer in Denemarken er ‘normaal’ uit.

Frederiksø Svendborg. Foto:Michael Fiukowski & Sarah Moritz
Frederiksø Svendborg. Foto:Michael Fiukowski & Sarah Moritz

Samen er op uit in de natuur

Wat nooit is veranderd in Denemarken is de heerlijke natuur. Je kunt er overal goed afstand houden, want in Denemarken is ongeveer 3 keer zoveel ruimte per inwoner als in Nederland. De stranden hebben zelfs op warme zomerdagen lekker veel plek en ook in de bossen kan je heerlijk ongestoord picknicken en wandelen.

Kortom, alles wijst erop dat we een heerlijke zomer in Denemarken tegemoet gaan. Houdt er wel rekening mee dat maatregelen aangepast kunnen worden bij een corona-uitbraak. Check daarom voor de vakantie ook nog de site van de Deense autoriteiten

Wil je meer weten over het leven in Denemarken? Vorig jaar schreef onze tekstschrijver Sylvia, die met haar Deense man en twee kinderen in de buurt van Kopenhagen woont, dit blog over het leven in Denemarken tijdens corona in 2020. Het geeft een mooi inkijkje in het dagelijks leven en je leest het hier.

Familie aan boord van kleine ferry in Denemarken. Foto: Niclas Jessen / VisitDenmark
Familie aan boord van kleine ferry in Denemarken. Foto: Niclas Jessen / VisitDenmark

Ook testen bij klachten

Dit blog heb ik geschreven om je een inkijkje te geven in de situatie rondom corona en jouw vakantie in Denemarken. Het heeft vooral vooral focus op de maatregelen en regels wanneer je niet ziek bent, maar uiteraard is het belangrijk dat je je laat testen bij klachten, ook in Denemarken. In geval van klachten gelden ongeveer dezelfde regels als in Nederland: blijf thuis bij klachten en laat je testen. Als je corona-gerelateerde klachten hebt en je erg ziek voelt, neem dan in Denemarken contact op met een arts. In noodgevallen bel je altijd 112. Hoe je je in Denemarken gratis kunt laten testen lees je in dit blog.

Tot slot…

Ik schreef dit blog op 22 juni 2021 aan de hand van de op dat moment geldende en bij mij bekende regels en maatregelen in Denemarken. Deze informatie haal ik van de site van de Deense autoriteiten en ontvang ik van VisitDenmark. Ik raad je aan om altijd voor en tijdens je vakantie de site van de Deense autoriteiten te checken voor actuele informatie, zoals we inmiddels allemaal weten kunnen maatregelen aangepast worden. Er kunnen geen rechten worden ontleend aan de informatie in dit blog. En hoewel ik het met de grootst mogelijke nauwkeurigheid voor je heb geschreven zijn fouten voorbehouden.

Heb je aanvullingen of opmerkingen over de inhoud van dit blog? Ontvang ze graag op info(at)dansk.nl.

Marlous Lub met dochter Louise

Op deze plek deel ik mijn grenzeloze liefde voor Denemarken met jullie. Het is geen verrassing dat Denemarken mijn favoriete vakantieland is. Mijn opa en oma begonnen in 1985 hun droom: een eigen reisbureau dat uitgegroeid is tot dé Denemarken Specialist van Nederland. Met Dansk wil ik het verhaal van Denemarken verder vertellen – aan iedereen die het maar horen wil. Vol insider tips, reisinspiratie, droomplekken, routes én de leukste adresjes.

Via Dansk.nl boek je voortaan bij de Deense aanbieder rechtstreeks, je betaalt ook aan hen. Ik help je de vakantieadresjes te vinden. Je betaalt niets extra, maar ik zou het wel heel fijn vinden als je via Dansk.nl reserveert, dan krijg ik namelijk een kleine vergoeding en kan ik leuke tips en inspiratie blijven delen. Wil je meer weten? Lees dan hier mijn hele verhaal.

Vi ses!
Marlous