De populairste Deense series om nu lekker te bingewatchen.


Scandinavië kennen we maar al te goed als vakantieland met prachtige natuur, rust en lekker veel ruimte, maar natuurlijk ook van de bloedstollende thrillers en spannende series! En niet geheel onterecht, want ook internationaal zijn deze series razend populair en hebben alle vele prijzen binnengesleept. Denemarken doet het ook erg goed en heeft al meerdere succesvolle series gemaakt. Ze doen dus zeker niet onder voor de grotere Scandinavische landen. Grote kans dat je er al een of meerdere hebt gezien zelfs. Mocht dat niet zo zijn, dan raden we je aan om vandaag nog te beginnen. Maar pas op, ze zijn zeer verslavend! Hier alvast ons lijstje!

Copenhagen-øresund-bridge_©Viggo Lundberg-large
© Viggo Lundberg

1) The Bridge (Broen)

De Zweeds-Deense misdaad-drama serie The Bridge is bij velen favoriet en ook bij ons. De acteerkunsten van de Zweedse Saga Norén en de spanning van de serie houdt iedereen in z’n greep. De serie werd voor het eerst uitgezonden in 2011 toen er een lijk werd gevonden op de Sontbrug, de snelweg en de spoorlijn die Malmö met Kopenhagen verbindt. Samen met Saga moet de Deense Martin Rohde het mysterie oplossen. Bron/Broen is gefilmd in zowel Denemarken als Zweden, zodat je een kijkje krijgt in zowel de landschappen als de culturen van beide landen.

2) Forbrydelsen (The Killing)

De Deense misdaadserie waarin detective Sarah Lund het hoofdpersonage is laat veel indrukken achter. Ze speelt een koele, afstandelijke vrouw met een verstoord sociaal leven, maar met een neus voor het oplossen van zaken. Een bijzonder goede detective met haar eigen manier van werken. En dat maakt haar dé aangewezen persoon voor de afschuwelijke zaak waar ze op is gezet, want daar kunnen ze haar hulp goed gebruiken..

The_Tower-1200px
© Thomas Høyrup Christensen

3) Borgen

Waarschijnlijk een van de populairste Deense series aller tijden. De naam van de serie Borgen (De burcht) verwijst naar het regeringsgebouw Christiansborg in Kopenhagen, het gebouw dat onder meer het Deense parlement (Folketinget) en het departement (Statsministeriet) van de premier huisvest. Voor wie geïnteresseerd is in politiek en Denemarken krijgt een uniek kijkje in de keuken. Dat gaat uiteraard gepaard met een hoop list en bedrog. Hoewel de serie als fictie kan worden beschouwt en de politieke partijen verzonnen zijn, verwijzen veel scènes wel naar herkenbare situaties en locaties. Kijken dus! 

4) Rita

Deze Deense komedie drama tv-serie gaat over het leven van Rita, een onderwijzeres, een gescheiden moeder van drie kinderen en een vrouw die ontkent zich aan de normen houdt en geen blad voor de mond neemt. Rita woont in een van de buitenwijken van Kopenhagen en door het verhaal kom je geleidelijk meer te weten over Kopenhagen en de lokale bevolking, want deze serie neemt je grotendeels ook mee in de alledaagse Deense cultuur. Een bovenal grappige serie waarin je ook kennis maakt met de Deense directheid en openheid.  

5) Hjørdis

Voor wie de serie Rita heeft gezien raden we ook aan om de spin-off Hjørdis te gaan kijken. Deze komedie-drama serie vertelt het verhaal van lerares Hjørdis die een toneelstuk over pesten op touw zet met een groep moeilijke en verlegen leerlingen. Deze serie laat zien welke uitdagingen er zijn in het dagelijkse leven van deze schoolkinderen.

beach-clouds-dark-dark-clouds-1154510
© Josh Sorenson

6) The Rain

Het verhaal van deze spannende sciencefiction serie gaat over een broer en zus die na zes jaar ondergedoken te hebben gezeten er vervolgens achterkomen dat er een agressief virus is geweest dat bijna heel Scandinavië heeft uitgeroeid. Samen met andere jonge overlevenden gaan ze op zoek naar veiligheid en antwoorden. Tijdens deze serie zit je gegarandeerd op het puntje van je stoel!

7) Liberty

Voor schrijver Jakob Ejersbo, die deels in Denemarken en Tanzania opgroeide, was de Deense serie Liberty de basis en inspiratie voor deze trilogie. Hierin beschrijft hij zijn jeugdervaringen als Deense expat in Afrika. Een bijzonder confronterende serie die terug gaat naar de jaren 80. 

8) Dicte 

Als laatste sluiten we de lijst af met de bekende misdaadserie Dicte. Dicte is de hoofdpersonage uit de serie en ze is misdaadjournaliste die na haar scheiding met haar tienerdochter van Kopenhagen terugkeert naar haar Deense geboortestad Aarhus. Samen met haar hartsvriendinnen en rechercheur Wagner raakt ze vaak per ongeluk betrokken bij serieuze criminele zaken.