Hoe is het ‘nieuwe leven’ in Denemarken tijdens corona?

Terwijl de zomer in Denemarken op gang komt, wachten we met spanning op meer informatie over de opening van de grenzen. Hoe is de situatie momenteel in Denemarken, waar de coronamaatregelen gefaseerd worden versoepeld?

We vroegen het onze tekstschrijver Sylvia, die met haar Deense man en twee kinderen (1 en 4 jaar oud) nabij Kopenhagen woont.

Hoewel ik alweer een jaar of drie in Denemarken woon en er nog veel langer kom als vakantieganger, heb ik de afgelopen maanden veel geleerd over gemeenschapszin. Zo keek ik sinds het begin van de coronacrisis vol bewondering naar het razendpopulaire dagelijkse meezingmomentje op de publieke tv. Het doet duizenden Denen al zingend de dag inluiden – sommige collega’s passen zelfs ongegeneerd hun kalenders erop aan.

Ook volgde ik met bewondering hoe geliefde attracties als Kopenhagen Zoo, Jyllands Park Zoo en Den Blå Planet binnen no-time duizenden euro’s aan donaties binnenkregen om deze lastige tijden door te komen. En zag ik hoe de Denen er massaal – maar met gepaste afstand – op uit gingen in de natuur. Natuurgebieden rondom de grotere steden ontvingen zelfs tussen de 70% en 160% meer bezoekers dan normaal. Gelukkig hebben we genoeg natuur, waardoor dit goed en veilig mogelijk is.

Zomervakantie Denemarken: musea, pretparken en restaurants weer open

Gelukkig kwam vanaf half april de Deense samenleving voorzichtig weer op gang. In de eerste fase van de gecontroleerde heropening kon mijn zoon terug naar zijn kleuterklasje – ditmaal onder de lentezon. Vanwege ruimtegebrek ìn de schoolgebouwen krijgen veel kinderen in Denemarken les in de buitenlucht. Aan vierkante meters natuur is er natuurlijk niet bepaald gebrek in Denemarken.

Vanaf deze week zijn ook pretparken, restaurants en winkelcentra weer open, nadat het aantal besmettingen ook tijdens de tweede fase gelukkig sterk afnam. Al herken je sommige restaurants nauwelijks terug. Zo gaat het wereldberoemde Michelinrestaurant Noma vanaf nu door het leven als hamburgertent. Klanten stonden op dag één tot wel 5(!) uur in de rij om een burger van ’s werelds allerbeste chef-kok te bemachtigen.

De natuur in Denemarken biedt ruimte

Ondertussen is ook veel gewoon hetzelfde in Denemarken. De natuur gaat haar gang en biedt volop ruimte om afstand te houden. Ook als we zelf eropuit gaan merken we hoe er hier letterlijk 3x zoveel ruimte is per inwoner dan in Nederland. Een stukje strand of bos voor onszelf vinden is geen enkel probleem – zolang we een beetje uit de buurt blijven van die verleidelijke ijssalons 😉

Verder hebben we de afgelopen maanden flink kunnen oefenen op ons snobrød, de Deense kampvuurbroodjes. De vele kampvuurplekken in de natuur vormen perfecte bestemmingen voor onze wandeltipjes, helemáál in combinatie met één van de natuurspeelplaatsen.

Ook de Margrietroute biedt corona-proof mogelijkheden en blijft me verrassen. Zo ontdekten we de afgelopen weken op die manier de Rivièra-achtige kustweg richting Helsingør en de gigantische kasteeltuin van Vallø Slot (ten noorden van Stevns Klint).

Het ‘nieuwe normaal’ in Denemarken

Natuurlijk is het soms ook nog wel wennen en zullen sommige dingen net even anders gaan dan we normaal gewend zijn, maar dat is simpelweg een kwestie van tijd. Ik ben gewoon al heel blij wanneer we weer lekker kunnen genieten van de leuke attracties van Denemarken.

Sylvia (35) is woont op Sjælland, Denemarken. Naast haar werk als vertaler en tekstschrijver gaat ze er graag op uit met haar gezin om de Deense natuur en de eilanden te verkennen. Favorieten tot nu toe: Samsø, Funen, Møn en Mandø.

Een aantal zaken op een rij:

  • Attracties als LEGOLAND, Givskud Zoo, Djurs Sommerland Fårup Sommerland plannen hun opening voor de eerste weken van juni – uiteraard met de nodige aanpassingen. Onder andere kun je kaartjes deze zomer alléén vooraf online kopen/registreren. Heb je al een kaartje voor LEGOLAND geboekt via Dansk.nl? Dan is online registreren niet nodig. Je hebt altijd voorrang met je kaartje en kunt dus gewoon op de gewenste dag bij de entree je kaartje laten scannen, handig!
  • Afgelopen vrijdag 22 mei 2020 werd het Louisiana Museum of Modern Art officieel heropend door minister-president Mette Frederiksen. Ze gaf daarmee het startsein voor het zomerseizoen van de musea in Denemarken. Alle musea mogen in principe weer open, net zoals kunstgaleries en theaters.
  • Mondkapjes zijn niet verplicht (ook niet in het openbaar vervoer). Net als in Nederland worden Denen gevraagd afstand te houden: minimaal 1 meer en waar mogelijk 2 meter.

Lees hier meer over verdere updates en maatregelen.

Marlous Lub met dochter Louise

Op deze plek deel ik mijn grenzeloze liefde voor Denemarken met jullie. Het is geen verrassing dat Denemarken mijn favoriete vakantieland is. Mijn opa en oma begonnen in 1985 hun droom: een eigen reisbureau dat uitgegroeid is tot dé Denemarken Specialist van Nederland. Met Dansk wil ik het verhaal van Denemarken verder vertellen – aan iedereen die het maar horen wil. Vol insider tips, reisinspiratie, droomplekken, routes én de leukste adresjes.

Via Dansk.nl boek je voortaan bij de Deense aanbieder rechtstreeks, je betaalt ook aan hen. Ik help je de vakantieadresjes te vinden. Je betaalt niets extra, maar ik zou het wel heel fijn vinden als je via Dansk.nl reserveert, dan krijg ik namelijk een kleine vergoeding en kan ik leuke tips en inspiratie blijven delen. Wil je meer weten? Lees dan hier mijn hele verhaal.

Vi ses!
Marlous