Goed nieuws: nieuwe versoepelingen in Denemarken

In Denemarken is het al een tijdje niet meer verplicht mondkapjes te dragen, ook in het openbaar vervoer. Vanaf 1 september 2021 is het niet meer nodig om een coronapas* te tonen om bijvoorbeeld naar LEGOLAND te gaan. En nu heeft de Deense sundhedsminister (minister van Gezondheid) Magnus Heunicke aangekondigd dat vanaf 10 september geen coronapas* meer getoond hoeft te worden voor bezoeken aan restaurants, theaters en andere evenementen.

De versoepeling is goed nieuws, ook voor vakantiegangers. Hoewel de inreisbeperkingen aan de grens voorlopig blijven bestaan, zal een bezoek aan Denemarken in het land zelf steeds meer aanvoelen als vanouds.

Let op: dit blog gaat niet over de toegangseisen aan de Deense grens. Daarover vind je meer op deze pagina. En houdt er ook rekening mee dat de informatie in dit blog niet wordt bijgewerkt. Door wisselende omstandigheden kunnen de regels tussentijds wijzigen. Check daarom ook altijd de site van de Deense autoriteiten.

Aarhus. Foto: Photopop VisitAarhus
Café Drudenfuss, Aarhus. Foto: Photopop - VisitAarhus

Vanaf 10 september 2021 hoef je je dus niet meer te laten testen in Denemarken als je attracties, musea of restaurants wilt bezoeken. Ook hoef je niet meer aan te tonen dat je volledig gevaccineerd bent. Maar let op: bij de Deense grens zijn nog wel toelatingseisen!

Borgnæsvej, Ærøskøbing. Foto: Michael Fiukowski & Sarah Moritz - VisitDenmark
Borgnæsvej, Ærøskøbing. Foto: Michael Fiukowski & Sarah Moritz - VisitDenmark

Hoogste vaccinatiegraad ter wereld

In Denemarken is ruim 80 procent van de bevolking ouder dan 12 jaar inmiddels volledig gevaccineerd, dat betekent dat Denemarken een van de landen met de hoogste vaccinatiegraad ter wereld is. In Nederland is volgens het RIVM op dit moment 72 procent van de bevolking boven de 12 jaar volledig gevaccineerd.

Besmettingsrisico en ziekenhuisbezetting flink verlaagd

Door het hoge aantal gevaccineerden is volgens de Deense minister het risico op besmetting flink afgenomen en ook het de ziekenhuisbezetting is flink verlaagd. Daarom zullen de meeste coronamaatregelen in Denemarken binnenkort komen te vervallen. De minister waarschuwde overigens wel dat de pandemie nog niet volledig voorbij is en dat de regering niet zal aarzelen snel in

Entree LEGOLAND Billund. Foto: Jesper Grønnemark - VisitDenmark
Entree LEGOLAND Billund. Foto: Jesper Grønnemark - VisitDenmark

Meer en meer terug naar ‘normaal’

De nieuwe verspoelingen per 10 september zijn prettig voor zowel de Denen als voor vakantiegangers. Ik verwacht dat een vakantie in Denemarken grotendeels aan zal voelen als voor de pandemie. Maar houd er wel rekening mee dat de versoepelingen voorlopig niet gelden voor het inreisbeleid, bij de Deense grens wordt nogsteeds gecontroleerd of je aan alle toelatingseisen voldoet. 

Oksbøl. Foto: Niclas Jessen - VisitDenmark
Sleuteloverdracht Oksbøl. Foto: Niclas Jessen - VisitDenmark

*Coronapas

Wat bedoelen de Denen eigenlijk met een coronapas? Tot nu toe was het verplicht om bijvoorbeeld bij attracties als LEGOLAND, musea en restaurants bij binnenkomst een (recente) negatieve test of bewijs van volledige vaccinatie te laten zien. In Denemarken noemt men dat een coronapas. De europese QR code uit het europees digitaal coronacertificaat (de app) is geldig wanneer je volledig gevaccineerd bent. Ben je dat niet, dan moet je (tot 10 september) je in Denemarken regelmatig laten testen. De negatieve testuitslag geldt dan als je coronapas.

Tot slot… 

Ik schreef dit blog om de regels in Denemarken te verduidelijken en je te informeren over de corona-maatregelen in Denemarken. Maar let op: dit blog is geschreven op 30 augustus 2021 en is gebaseerd op de informatie uit de Deense media en informatie van mijn contacten in Denemarken. De informatie en regels kunnen tussentijds aangepast worden, zoals ook minister Heunicke aangaf. Check daarom altijd de site van de Deense autoriteiten voor actuele informatie en volg ook de instructies van de autoriteiten ter plaatse op. Er kunnen geen rechten worden ontleend aan de informatie in dit blog. En hoewel ik het met de grootst mogelijke nauwkeurigheid voor je heb geschreven zijn fouten voorbehouden. 

Heb je opmerkingen over of aanvullingen op de inhoud van dit blog? Ik ontvang ze graag op info(at)dansk.nl.

Marlous Lub met dochter Louise

Op deze plek deel ik mijn grenzeloze liefde voor Denemarken met jullie. Het is geen verrassing dat Denemarken mijn favoriete vakantieland is. Mijn opa en oma begonnen in 1985 hun droom: een eigen reisbureau dat uitgegroeid is tot dé Denemarken Specialist van Nederland. Met Dansk wil ik het verhaal van Denemarken verder vertellen – aan iedereen die het maar horen wil. Vol insider tips, reisinspiratie, droomplekken, routes én de leukste adresjes.

Via Dansk.nl boek je voortaan bij de Deense aanbieder rechtstreeks, je betaalt ook aan hen. Ik help je de vakantieadresjes te vinden. Je betaalt niets extra, maar ik zou het wel heel fijn vinden als je via Dansk.nl reserveert, dan krijg ik namelijk een kleine vergoeding en kan ik leuke tips en inspiratie blijven delen. Wil je meer weten? Lees dan hier mijn hele verhaal.

Vi ses!
Marlous