Naar Denemarken in coronatijd – mijn voorbereidingen

Ik heb kriebels in mijn buik, fijne kriebels en ook een beetje spannende kriebels. Want na ongeveer 16 maanden ga ik eindelijk weer naar Denemarken! Hoe is Denemarken in coronatijd? Daarover zal ik een volgend blog schrijven. Hier lees je mijn voorbereidingen voor mijn reis, want ook dat vraagt nu iets meer aandacht dan ‘normaal’.

Zaterdag 26 juni 2021 komt de quarantaineplicht in Denemarken voor reizigers uit Nederland en België te vervallen. Dat is goed nieuws, want 4 dagen quarantaine is best lang als je maar een kort bezoek aan een land wilt brengen. Vanuit Nederland is er op dit moment nog code oranje, maar ik verwacht dat dit vanaf zaterdag ook aangepast gaat worden. Het aantal besmettingen in Denemarken is zeer laag en er wordt veel, heel veel, getest. De situatie in Denemarken is vooralsnog goed onder controle. En daarom kan ik eindelijk een paar dagen naar Denemarken, om eindelijk weer een beetje thuis te zijn, vrienden te bezoeken én om te ervaren hoe het nu is, reizen in Denemarken. En o, wat verheug ik me op het Deense leven: natuur, ruimte, hygge, verse vis, Deens gebak, een hotdog en stiekem op een beetje (design) shoppen.

Maar voor het zo ver is… wat je moet weten als je naar Denemarken gaat in coronatijd lees je hieronder.

Hygge! Foto: Niclas Jessen
Hygge! Foto: Niclas Jessen

Wat moet je weten als je naar Denemarken gaat in coronatijd?

Er zijn, zoals in elk land momenteel, in Denemarken allerlei maatregelen vanwege corona. Op dit moment zijn de belangrijkste maatregelen in Denemarken:

  • Bij de grens moet je een negatieve PCR-test kunnen tonen of een bewijs van volledige vaccinatie (meer lees je hier)
  • Houd je aan de hygiëne-maatregelen (handen wassen)
  • Houd 2 meter afstand waar mogelijk
  • Mondkapjes zijn alleen verplicht in het openbaar vervoer en in ziekenhuizen
  • Wil je een attractie, museum of restaurant bezoeken dan dien je een negatieve testuitslag te tonen of een bewijs van volledige vaccinatie (meer daarover lees je dit blog)

Dit zijn de belangrijkste maatregelen waar je rekening mee moet houden, vooral het testen is anders dan bij ons in Nederland. Het is belangrijk te weten dat testen in Denemarken ook voor toeristen gratis is! Meer daarover lees je in dit blog.

Houd er rekening mee dat alle informatie in dit en andere blogs op basis is van de op dit moment (op het moment van schrijven) geldende regels. Wijzigingen in de maatregelen worden meestal niet (ver) van te voren aangekondigd en kan ik dus niet altijd verwerken. Kijk voor vertrek altijd op de site van de Deense autoriteiten om precies te weten wat je te wachten staat en waar je aan moet voldoen! 

Wienerbrød. Foto: Maria Nielsen
Ik verheug me op Deens wienerbrød. Foto: Maria Nielsen

Mijn stappenplan voor een bezoek aan Denemarken

Allereerst houd ik natuurlijk de site van de Deense autoriteiten in de gaten, daar haal ik steeds de laatste informatie vandaag. Ik raad iedereen die naar Denemarken wil reizen aan te kijken op https://en.coronasmitte.dk/ voor de laatste informatie.

  1. Accommodatie boeken (bij een van de aanbieders op Dansk.nl uiteraard ;))
  2. Inplannen PCR-test met Engels reiscertificaat zo kort mogelijk voor vertrek
  3. FFP2-mondkapjes inslaan voor de reis door Duitsland (FFP2 is daar verplicht)
  4. Een profiel aanmaken op www.covidresults.dk om in Denemarken getest te kunnen worden (meer informatie vind je hier)
  5. Check waar een een testlocatie is in de buurt van mijn verblijf in Denemarken (dat doe ik hier)

Natuurlijk neem ik mijn (geldige!) paspoort, handgel en reisbagage mee, maar dat behoort tot de gebruikelijke ‘uitrusting’ als ik ga reizen. Overigens mag je ook met een geldig Europese ID-kaart naar Denemarken reizen als je geen (geldig) paspoort hebt.

The Infinite Bridge, Aarhus. VisitDenmark, Dennis Borup Jakobsen
The Infinite Bridge, Aarhus. Foto: Dennis Borup Jakobsen / VisitDenmark

En dan… op reis!

Maandag heb ik een test ingepland en dinsdag rijd ik naar Denemarken. Dat is een beetje spannend en heel leuk tegelijk. Natuurlijk heb ik van veel Denen gehoord hoe het nu in Denemarken is, maar nu ga ik het eindelijk zelf beleven! Zodra ik terug ben schrijf ik een blog over de grenscontrole, hygiëne maatregelen, testen voor toegang (hoe gaat dat?) en niet te vergeten: is er veel veranderd?

Wordt vervolgd…

De Deense Waddenzee. Foto Lars Roed / VisitDenmark
De Deense Waddenzee. Foto Lars Roed / VisitDenmark

Tot slot…

Alle blogs die ik schrijf over Denemarken in coronatijd, over de maatregelen in Denemarken en mijn reistips baseer ik op informatie van de Deense autoriteiten op het moment van schrijven. De informatie kan tussentijds wijzigen en regels kunnen aangepast worden. Check daarom altijd de site van de Deense autoriteiten voor actuele informatie. Er kunnen geen rechten worden ontleend aan de informatie in dit blog. En hoewel ik het met de grootst mogelijke nauwkeurigheid voor je heb geschreven zijn fouten voorbehouden.

Heb je aanvullingen of opmerkingen over de inhoud van dit blog? Ontvang ze graag op info(at)dansk.nl.

Marlous Lub met dochter Louise

Op deze plek deel ik mijn grenzeloze liefde voor Denemarken met jullie. Het is geen verrassing dat Denemarken mijn favoriete vakantieland is. Mijn opa en oma begonnen in 1985 hun droom: een eigen reisbureau dat uitgegroeid is tot dé Denemarken Specialist van Nederland. Met Dansk wil ik het verhaal van Denemarken verder vertellen – aan iedereen die het maar horen wil. Vol insider tips, reisinspiratie, droomplekken, routes én de leukste adresjes.

Via Dansk.nl boek je voortaan bij de Deense aanbieder rechtstreeks, je betaalt ook aan hen. Ik help je de vakantieadresjes te vinden. Je betaalt niets extra, maar ik zou het wel heel fijn vinden als je via Dansk.nl reserveert, dan krijg ik namelijk een kleine vergoeding en kan ik leuke tips en inspiratie blijven delen. Wil je meer weten? Lees dan hier mijn hele verhaal.

Vi ses!
Marlous