Jelling Monument - UNESCO Werelderfgoed

7300, Denemarken

Het Jelling monument is UNESCO Werelderfgoedlijst en staat in het Zuid-Deense plaatsje Jelling. Het Jelling Monument symboliseert een cruciaal moment in de Deense geschiedenis. Met de twee runenstenen maakte de Vikingkoning Harold Blauwtand namelijk officieel de overstap naar het Christendom. Zoals op een van de stenen staat beschreven, maakt Harold Blauwtand hiermee ‘de Denen tot Christenen’.

Bezoek aan het Jelling Monument

Een trip langs het Jelling Monument mag niet ontbreken tijdens een vakantie in Zuid-Denemarken. De stenen symboliseren niet alleen het begin van het Christelijke geloof van de Denen, het is ook de eerste bekende verwijzing naar Denemarken als land.

Het is niet toevallig dat de stenen in Jelling staan. De plaats – zo’n 25 kilometer ten oosten van Billund (LEGOLAND®) – was namelijk ooit de woonplaats van meerdere Vikingkoningen. Behalve het Jelling Monument bewijzen ook twee grote grafheuvels en een Vikingkerk dat zowel Gorn als zijn zoon Harold Blauwtand in Jelling woonden. Al deze Vikingschatten staan sinds 1994 op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Leuk feitje: wellicht komt één van de stenen van het Jelling Monument je bekend voor. Een replica van de runensteen staat namelijk op de Domplein in Utrecht. We kregen het cadeau van de Denen toen de Universiteit Utrecht haar 300ste verjaardag vierde.

Toegang en openingstijden Jelling Monument

Het Jelling Monument is gratis toegankelijk. Check de website voor de exacte openingstijden. Ook leuk: vlakbij het Jelling Monument vind je Kongernes Jelling, een belevingscentrum waar de unieke Vikingsite tot leven komt. Zo toont een interactieve tentoonstelling hoe de Vikingen vroeger leefden in en rondom Jelling. Een leuke plek om nóg meer uit je bezoek aan het Jelling Monument te halen.

  • Denemarken Specialist
    sinds 1985
  • Ruim 20.000
    accommodaties
  • VisitDenmark logo
  • LEGOLAND Billund logo
Marlous Lub met dochter Louise

Op deze plek deel ik mijn grenzeloze liefde voor Denemarken met jullie. Het is geen verrassing dat Denemarken mijn favoriete vakantieland is. Mijn opa en oma begonnen in 1985 hun droom: een eigen reisbureau dat uitgegroeid is tot dé Denemarken Specialist van Nederland. Met Dansk wil ik het verhaal van Denemarken verder vertellen – aan iedereen die het maar horen wil. Vol insider tips, reisinspiratie, droomplekken, routes én de leukste adresjes.

Via Dansk.nl boek je voortaan bij de Deense aanbieder rechtstreeks, je betaalt ook aan hen. Ik help je de vakantieadresjes te vinden. Je betaalt niets extra, maar ik zou het wel heel fijn vinden als je via Dansk.nl reserveert, dan krijg ik namelijk een kleine vergoeding en kan ik leuke tips en inspiratie blijven delen. Wil je meer weten? Lees dan hier mijn hele verhaal.

Vi ses!
Marlous