Nieuwe wandelroute in het merenhoogland: Silkeruten

Deze zomer was ik er voor het laatst, in het merenhoogland, mijn meest favoriete plekje in Denemarken. Al sinds mijn jeugd staat minimaal 1 keer per jaar de vakantiebestemming vast; Silkeborg in het merengebied. Ik heb er dus al heel wat voetstappen liggen, zo ook langs de route van de nieuwe wandelroute: Silkeruten.

Bosgebied bij Silkeborg. Foto: Birgit Cornelius Nielsen VisitSilkeborg
Bosgebied bij Silkeborg. Foto: Birgit Cornelius Nielsen VisitSilkeborg

12 kilometer afwisseling

In juni dit jaar liep ik al een deel van de nieuwe wandelroute Silkeruten die sinds kort officieel geopend is. De route is ongeveer 12 kilometer lang en loopt door het stadscentrum van Silkeborg en door de bossen en langs de mooiste meren van het glooiende merenhoogland (Søhøjlandet). Ik vind de route een aanrader, vanwege de diversiteit van de route en de vele mogelijkheden voor een stop of lunch onderweg.

Routekaart Silkeruten bij Silkeborg. Afbeelding: Naturstyrelsen
Routekaart Silkeruten in Silkeborg. Afbeelding: Naturstyrelsen

3 officiële startpunten

Er zijn 3 officiële startpunten voor de Silkeruten: de parkeerplaats bij Odden (ten noorden van het stadscentrum), recreatiegebied en camping Indelukket (aan de zuidoostkant van het centrum) en bij de parkeerplaats bij de Ørnsø (meer aan de westkant van het centrum). Op deze plaatsen zijn informatieborden geplaatst met informatie over de route. De route is aangegeven met witte pictogrammen en daardoor gemakkelijk te volgen. Je kunt de routekaart hier downloaden.

Østre Søbad en Almindsø. Foto: Bo Nørgaard VisitAarhus
Østre Søbad en Almindsø. Foto: Bo Nørgaard VisitAarhus

Schoonste natuurzwembad van Denemarken

Ik liep het deel van de Ørnsø via Almindsø richting Indelukket. De Alminsø is een van de schoonste meren van Denemarken en er zijn meerdere natuurzwembaden in het meer. Het strand en de zwemsteigers bij Østre Søbad zijn recent vernieuwd en ook als je niet gaat zwemmen is dit een heerlijke plek om van de natuur te genieten. Voor mij een extra bijzondere plek, dit is namelijk de plek waar mijn opa en oma hun eerste vakantie in Denemarken doorbrachten (meer daarover hier).

Silkeborg Museum. Foto: VisitAarhus Frame & Work
Silkeborg Museum. Foto: VisitAarhus Frame & Work

Attracties langs de Silkeruten

Maar ook het overige deel van de route is mij niet onbekend, zo kom je onder andere langs de volgende bezienswaardigheden: 

Langs de Silkeruten. Foto: VisitSilkeborg Magnus Torfoss
Langs de Silkeruten. Foto: VisitSilkeborg Magnus Torfoss

Kortere routes

En onderweg kan je genieten van de diversiteit aan natuur en landschap, van de mooie bossen en schitterende meren. En mocht je 12 km te lang vinden, kan je ook een deel van de route lopen en een stuk afsnijden. Zo is bijvoorbeeld om de Almindsø een prachtig wandelpad (het makkelijkst te lopen vanaf de parkeerplaats bij Østre Søbad). Maar ook op Odden en rondom de Ørnsø is een wandelpad.

Marlous Lub met dochter Louise

Op deze plek deel ik mijn grenzeloze liefde voor Denemarken met jullie. Het is geen verrassing dat Denemarken mijn favoriete vakantieland is. Mijn opa en oma begonnen in 1985 hun droom: een eigen reisbureau dat uitgegroeid is tot dé Denemarken Specialist van Nederland. Met Dansk wil ik het verhaal van Denemarken verder vertellen – aan iedereen die het maar horen wil. Vol insider tips, reisinspiratie, droomplekken, routes én de leukste adresjes.

Via Dansk.nl boek je voortaan bij de Deense aanbieder rechtstreeks, je betaalt ook aan hen. Ik help je de vakantieadresjes te vinden. Je betaalt niets extra, maar ik zou het wel heel fijn vinden als je via Dansk.nl reserveert, dan krijg ik namelijk een kleine vergoeding en kan ik leuke tips en inspiratie blijven delen. Wil je meer weten? Lees dan hier mijn hele verhaal.

Vi ses!
Marlous