Mijn bezoek aan Aarhus en (tip!) het hipste budgethotel in het centrum

Book1: Het fijnste budgethotel voor een bezoek aan Aarhus

Eind juni reisde ik voor het eerst sinds bijna 16 maanden naar Denemarken onder andere om te kijken hoe dat nou werkt, testen voor toegang in Denemarken. Dat bleek makkelijker dan gedacht en ik schreef er een blog over, dat lees je hier. Maar ik ging ook om van de Denen te horen hoe het nu met ze is én om nieuwe attracties en accommodaties te bekijken.

The Infinite Bridge. Foto: VisitDenmark Dennis Borup Jakobsen
Beeld: The Infinite Bridge. Dennis Borup Jakobsen - VisitDenmark

Favoriete plek in Denemarken

Een van mijn favoriete plekken in Denemarken is Aarhus. De tweede stad van Denemarken. De stad heeft een mooi en gezellig centrum. De studentenstad is qua inwoneraantal ongeveer vergelijkbaar met Utrecht, er wonen ongeveer 350.000 mensen. 

De stad heeft een mooi historisch centrum en een paar hele fotogenieke (Instagrammable) plekjes, zoals het straatje Møllestien, kunstmuseum ARoS (ken je vast, met het regenboogpanorama) en de nieuwe Infinite Bride (Uendelige Bro aan de rand van de stad. Als je van shoppen houdt, ben je in Aarhus ook op de juiste plek, want alle grote Deense kleding en design merken kan je er vinden. Paustian aan Lille Torv is echt een walhalla voor kleding en design voor in huis. Warenhuizen Magasin en Salling (check het rooftopterras!) aanraders en Sinnerup kan ik ook niet overslaan. De kleinere boetiekjes en ateliers vind je in het Latinerkvarteret.

Reseveer Book1 in Aarhus

Weet je genoeg over de stad en wil je sowieso naar Aarhus, dan is Hostel Book1 echt een aanrader. Voordelig, in het centrum en een fijne sfeer. Boek je via deze link, dan krijg ik daarvoor een kleine vergoeding. Jij betaalt niets extra en ik kan leuke tips en inspiratie blijven delen. Dank je wel alvast! Boek hier Book1 in Aarhus.

Wil je meer tips, lees dan nog even verder 😉

Landcafé Aarhus. Foto: Marlous Lub - Dansk.nl
Beeld: Landcafé Aarhus. Marlous Lub - Dansk.nl

Vraag het de locals

In de zomer vindt je op zowel Store Torv/Bispetorvet als bij het station in het centrum de meiden en jongens van VisitAarhus. Zij vertellen je graag over de leukste en hipste plekjes voor een lunch of hoe je het snelst bij Den Gamle By (openluchtmuseum midden in de stad) komt. Zo lunchte ik op aanraden van de studente van VisitAarhus met een vriendin bij Landcafé Aarhus (Studsgade 6 – Latinterkvarteret), een fantastische plek die ik normaal niet gevonden zou hebben. 

Your rainbow panorama, Olafur Eliasson,  ARoS Aarhus Art Museum. Foto: VisitDenmark Kim Wyon.
Beeld: Your rainbow panorama, Olafur Eliasson, ARoS Aarhus Art Museum. Kim Wyon.

Oneindig veel musea

En qua musea… naast ARoS en Den Gamle By vind je in Aarhus bijvoorbeeld ook nog het Viking Museum, het Steno Museum en het KØN – Gender Museum Denmark. En iets buiten de stad het zeer bezienswaardige Moesgaard Museum. Op de site van VisitAarhus vind je nog meer bijzondere attracties in Aarhus en vraag vooral het team van VisitAarhus in de stad om advies, deze jeugdige locals komen vaak met de meest verrassende adviezen! 

Den Gamle By Aarhus. Foto: VisitDenmark Kim Wyon
Beeld: Den Gamle By Aarhus. Kim Wyon - VisitDenmark.

Book1 – aangename budget verrassing

Terug naar de reden van mijn bezoek… Ik ging naar Aarhus om het nieuwe hotel (hostel) Book1 (uitspraak: boek-it) te bekijken en wat een aangename verrassing was dat! 

Het hotel ligt aan Mølleparken, een plek waar veel jongeren als het mooi weer is aan de waterkant samenkomen. Het ligt midden in het centrum, op nog geen 5 minuten lopen van al mijn favoriete winkels, Åboulevarden, kunstmuseum ARoS. Kortom, midden in het bruisende centrum van de stad.

Hotel Book1 Aarhus. Foto: Book1
Beeld: lunch Book1 Foodcourt.

Book1 Foodcourt

In het hotel is een gezellig foodcourt waar zowel gasten van Book1 als mensen van buitenaf welkom zijn. In de ochtend wordt hier het ontbijt geserveerd en de rest van de dag en avond kan je er terecht voor snacks (heerlijke fløddebolle!), lunch of diner. En ben je op zoek naar een meer intieme plek voor een lunch of diner, dan loop je gemakkelijk (via Møllestien) naar Aboulevarden of een van de restaurants in het Latinerkvarteret.

Mollestien Aarhus. Foto: Marlous Lub - Dansk.nl
Beeld: Møllestien. Marlous Lub - Dansk.nl

Parkeren enzo…

Ik verbleef alleen in het hotel en ben ook ‘s avonds alleen nog even de stad in geweest. Het hotel ligt op een overzichtelijke en prettige plek in de stad.  Je loopt gemakkelijk via Møllestien het centrum in. Ook een goede plek als je alleen reist dus! 

Voor het hotel zijn een aantal gratis parkeerplaatsen, maar je moet echt geluk hebben om daar een plekje te vinden. Deze parkeerplekken zijn namelijk niet exclusief voor het hotel gereserveerd en daarom maken sommige locals ook gebruik van deze plekken. Naast het hotel zijn een aantal privé parkeerplaatsen, maar daarvan liggen de parkeertarieven erg hoor. Ik parkeerde aan de Museumsgade op nog geen minuut lopen en gebruikte daarvoor de app EasyPark. Voor één dag en nacht (12.00 – 08.00 volgende dag) betaalde ik ongeveer 110 DKK, dat is ongeveer € 14,50. Je kunt ook parkeren in de iets verder gelegen parkeergarage P-hus Magasin (Q-park), daar betaal je tussen de € 2,70 en € 3,50 per uur en ben je aanmerkelijk duurder uit. De EasyPark app is sowieso een aanrader in Denemarken, maar ook een parkeerschijf is handig om mee te nemen! 

Hotel Book1 Aarhus. Foto: Book1
Beeld: lobby, bar en receptie Book1 Hostel Aarhus.

Moderne ontspannen sfeer

Book1 heeft een moderne lobby met een bar waar je je ook meldt om in te checken. Boek vooraf online, dan ontvang je voor aankomst ook een mailtje waarin je je checkin al kunt voorbereiden. In de lobby van het hotel is op sommige avonden een DJ aanwezig, maar je hoeft niet bang te zijn voor dreunende bass-beats als je ‘s avonds naar bed gaat. Je kunt elkaar gewoon verstaan en er heerst een ontspannen sfeer.

Hotel Book1 Aarhus. Foto: Book1
Beeld: standaard tweepersoonskamer Book1 Hostel Aarhus.

Van een fijne tweepersoonskamer tot grote slaapzalen

Het hostel richt zich naast toeristen ook op schoolklassen en andere jeugd groepen. Er zijn grote slaapzalen waar je ook, als je dat wilt, een enkel bed kunt reserveren en gebruik kunt maken van de gezamenlijke douche- en toiletfaciliteiten. Ik boekte een standaardkamer met eigen douche en toilet voor een schappelijke prijs voor een hotel in het centrum van de stad. 

De kamersleutel (pas) geeft ook toegang tot de gang waaraan je kamer zich bevindt. Dat voorkomt dat gasten niet door het hotel kunnen wandelen en dat scheelt geluidsoverlast. Bovendien kan er ook niemand van buitenaf zomaar bij de kamers komen. De kamers zijn basic ingericht, maar hebben prima bedden. Mijn kamer had een eigen douche en toilet. Verder was er een kapstok en een klein tafeltje, maar geen stoel, kast of minibar. Er is ook geen föhn in de badkamer aanwezig. De kamer was klein, maar prima voor een bezoek aan een stad. Je bent dan toch vaak onderweg en weinig op je kamer. 

Tip: neem oordopjes mee als je licht slaapt

Er is geen airco en ik slaap graag met een open raam. Daardoor hoorde ik wel wat geluiden van mensen die tot laat in het park waren (het was een warme dag en avond), maar ik vond het niet hinderlijk. Als je licht slaapt is het een aanrader om oordopjes mee te nemen. En hoewel Book1 toen ik het bezocht voor ongeveer de helft gevuld met schoolklassen, daar heb ik niets van gemerkt!  

Naast de grote slaapzalen en tweepersoonskamers met eigen douche en toilet zijn er ook kamers voor 4 en voor 6 personen met en zonder eigen douche en toilet. Deze kamers hebben ruime stapelbedden en zijn ook perfect voor als je met het gezin de stad bezoekt. Laat in dat geval niet je volgepakte auto in het centrum staan, maar neem zo veel mogelijk spullen mee en/of parkeer op een bewaakte parkeerplaats. Ook in Denemarken wordt er helaas wel eens in een auto ingebroken. Zo veel mogelijk je spullen meenemen dus! 

Minimalistische stijl en oude elementen

Het hotel is gevestigd in de oude stadsbibliotheek en heeft dus hoge plafonds en grote ramen. De industriële en minimalistische stijl hebben ze mooi behouden tijdens de renovatie. En er zijn in de openbare ruimtes heerlijke chill-plekken gecreëerd. 

Hotel Book1 Aarhus. Foto: Book1
Beeld: slaapzaal Book1 Hostel Aarhus

Aanrader voor jouw bezoek aan Aarhus

Book1 is wat mij betreft een aanraders als je Aarhus wilt bezoeken. Boek je via deze link, dan krijg ik daarvoor een kleine vergoeding. Jij betaalt niets extra en ik kan leuke tips en inspiratie blijven delen. Dank je wel alvast! ❤ Boek hier Book1 in Aarhus.

Nog even dit…

Dit blog heb ik geschreven vanuit mijn persoonlijke ervaring. Hoewel ik een afspraak met Book1 heb gemaakt voor het plaatsen van deze boekingslink en een vergoeding krijg als jij een boeking maakt, ben ik vrij in het schrijven over het hotel. Ik vind Book1 oprecht een aanrader voor een hotel in het centrum van Aarhus. Zoek je wat meer luxe en verwennerij, dan raad ik Hotel Oasia in Aarhus aan.

Marlous Lub met dochter Louise

Op deze plek deel ik mijn grenzeloze liefde voor Denemarken met jullie. Het is geen verrassing dat Denemarken mijn favoriete vakantieland is. Mijn opa en oma begonnen in 1985 hun droom: een eigen reisbureau dat uitgegroeid is tot dé Denemarken Specialist van Nederland. Met Dansk wil ik het verhaal van Denemarken verder vertellen – aan iedereen die het maar horen wil. Vol insider tips, reisinspiratie, droomplekken, routes én de leukste adresjes.

Via Dansk.nl boek je voortaan bij de Deense aanbieder rechtstreeks, je betaalt ook aan hen. Ik help je de vakantieadresjes te vinden. Je betaalt niets extra, maar ik zou het wel heel fijn vinden als je via Dansk.nl reserveert, dan krijg ik namelijk een kleine vergoeding en kan ik leuke tips en inspiratie blijven delen. Wil je meer weten? Lees dan hier mijn hele verhaal.

Vi ses!
Marlous